Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Fallet Alma Diaz

Hälsinggårdsskolan, Falun · Senast uppdaterad: 22 november 2022

I november 2018 anmäls fjortonåriga Alma Diaz försvunnen. Räddningstjänsten och frivilliga hittar inga spår av henne. En vanlig hästtjej med kompisar – hur kunde hon bara försvinna? Journalisten Jenny Jungmark börjar nysta i materialet. Det blir en kamp mot klockan och snart upptäcker Jenny oväntade spår i chattrådar, på hemliga instagramkonton, och meddelanden från en mystisk ”Sad Sam”. När dörren till Almas hemliga liv öppnas möter vi en skrämmande värld av droger, destruktiva relationer och mörka hemligheter i världar som styr långt bort från vuxnas insyn och ändå mitt ibland oss.

 
 

Arbetssätt

 

I detta arbetsområde får du följa P3-serien Fallet Alma Diaz, en så kallad dramadokumentär, i sju spännande radioavsnitt. Varje avsnitt tar mellan 19 och 33 minuter.


Därefter får du tillsammans med andra fundera kring några diskussionsfrågor.

 

Du får också skriva ner dina reflektioner i slutet av varje lektion.

 

Området avslutas med en recension av dramadokumentären.

 

Bedömning

 

Jag kommer bedöma din förmåga att resonera kring avsnittens innehåll.

Jag kommer bedöma din recension enligt matris.

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Gemensam och enskild läsning. Strategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syfte, avsändare och sammanhang. Att urskilja innehåll som kan vara direkt uttalat eller indirekt uttryckt i texten.

Sammanfattning av texter.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Disposition och redigering av texter med hjälp av digitala verktyg. Bearbetning av egna och gemensamma texter till innehåll och form. Att ge och ta emot respons på texter.

Språkliga strukturer och normer. Stavning, meningsbyggnad, styckeindelning och olika typer av textbindning. Ordklasser och satsdelar.

Olika former av samtal. Att delta aktivt, uttrycka känslor, tankar och kunskaper, lyssna, ställa frågor och föra resonemang, samt formulera och bemöta argument.

Texter i digitala miljöer samt andra texter som kombinerar ord, bild och ljud. Språkliga och dramaturgiska komponenter samt hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i filmiskt berättande, teaterföreställningar och webbtexter.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris: Recension (radioföljetong)
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback