Skolbanken Logo
Skolbanken

Undervisninsplanering sländan vt21 - Sortering utifrån regnbågens färger

Jungfrustigens fsk/Bosgårdens ped. enhet, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 15 april 2021

Med Sagan som grund för det lustfyllda lärandet kommer vi ge barnen möjlighet att skapa erfarenheter kring regnbågens alla olika färger utifrån sortering.

VARFÖR?

Varför vi valt att jobba med sortering utifrån regnbågsflaggans färger är för att barnen är välkända med den då den varit central i arbetet med Ärtan tidigare. Barnen på Sländan visar ett stort intresse för den och dess färger. Vi ser också stor potential för att arbeta med färger på ett lustfyllt sätt då vi utgår från något välkänt men med en ny ingång till innehållet.

 

Vad?

Utifrån regnbågsflaggans olika färger kommer barnen ges möjlighet att utforska och utveckla färdigheter i arbetet med sortering. Vi kommer att jobba med regnbågens olika färger där fokus ligger på att urskilja de olika färgerna; röd, orange, gul, grön, blå och lila som finns på flaggan. Barnen kommer också att få möjlighet att tillägna sig kunskap inom sortering utifrån egenskapen färg. Med det menar vi att det kommer finnas ett antal föremål som har olika färgkoder som ska sorteras, genom att placeras på respektive färg. Föremålen kommer att vara kopplade till vår temasaga eller nästkommande fokusområde för att skapa en tydlig brygga mellan fokusområdena.

 

Hur?

I mindre grupper kommer barnen att få möta lilla Ärtan och hans vänner samt olika föremål i regnbågens olika färger som är kopplade till nästkommande fokusområde. Först kommer vi att gå igenom alla färgerna där fokus kommer vara att urskilja dem från varandra. Efter det kommer vi att få ett uppdrag av Ärtan. Han berättar att alla hans vänner och saker är i en väldig oreda. Han vill ha hjälp med att sortera alla saker och vänner utifrån vilken färg de har ihop med regnbågens färger.

I undervisningen förstärker vi det verbala språket med hjälp av TAKK. Vi benämner även färgerna på olika språk som finns i barngruppen på Sländan. 

Materialet från undervisningarna kommer finnas tillgängligt för barnen i de pedagogiska miljöerna utomhus och inomhus. Detta för att skapa en miljö där erfarenheter och kunskap kan bearbetas. 

 

Hur ska det dokumenteras?

Vi kommer att ta foto, filma, och anteckna

Att dokumentera är viktigt för att bygga på det vid senare tillfällen, dokumentation av barns tankar och sedan kan man reflektera över detta.

Allt kommer att läggas ut på Unikum för att barnens vårdnadshavare kan se det vi har gjort.

 


Läroplanskopplingar

förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback