Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

7 - 9

Olika texter och jämförelse

Modersmålsenheten, Kristianstad · Senast uppdaterad: 11 februari 2021

I kommande 6 veckor vi ska jobba med olika typer av texter och hur man formulerar egna åsikter och tankar i de. Eleverna utveckla modersmål genom att jämföra modersmålets med svenska som leder till bättre förståelsen för språkens uppbyggnad.

Vi kommer att jobba med olika typer av texter genom att:

-Läsa och diskutera texter i olika genre för att se hur de är uppbyggda, hur språket är anpassat efter olika syfte, mottagare och sammanhang.

-Vi ska ha också genomgång om hur man skriver olika typer av texter,( instruerande texter åk 7, förklarande texter åk 8 och argumenterade texter åk 9).

-Du kommer att lära dig om hur de olika genre fungerar och användas i både muntlig och skriftlig kommunikation, genom olika övningar (läsa olika texter, lyssna på texter, instruktioner, argumentera, hur man gör muntlig presentation osv.

-Vi kommer tillsammans att träna på att skriva text i olika genre och sen du kan skriva egen text. Du får också att träna på att bearbeta din text med hjälp av lärarnas och kompis feedback och utifrån din egen värdering. 

-Skriftlig uppgift -instruerande text åk 7, förklarande text åk 8 och argumenterande text åk 9, ska lämnas i unikum/classrum och presenteras muntligt.

- Vi ska också jobba med översättningar från svenska till modersmål och tvärtom. I samband med översättningsarbete vi ska jämföra likheter/skillnader mellan språkens ordklasser och användning av meningsbyggnad.

 

Bedömning:

-Som bedömningsunderlag ska användas elevens skrift uppgift.

- Din förmåga att resonera om de två språkens likheter och skillnader i ordklasser/meningsbyggnad  genom  översättningsarbetet.

 

 


Läroplanskopplingar

använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar.

Modersmålets grundläggande struktur i jämförelse med svenskan. Ordbildning och meningsbyggnad på modersmålet i jämförelse med svenskan.

Ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar och arbetsbeskrivningar. Texternas innehåll, typiska språkliga drag samt deras ord och begrepp.

Översättning av och jämförelser mellan texter på modersmålet och på svenska.

Eleven kan utifrån sitt modersmåls särdrag skriva olika texter med begripligt innehåll och viss språklig variation med en i huvudsak fungerande kombination av vardagsrelaterade och ämnesrelaterade ord och begrepp.

Texterna kännetecknas av enkla beskrivningar och enkel berättarstruktur.

Eleven anpassar på ett enkelt sätt sina texters innehåll och språk så att de i huvudsak fungerar i de situationer som skrivandet avser.

Genom att på ett i huvudsak fungerande sätt jämföra och översätta ord, begrepp och fraser mellan modersmålet och svenska kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan modersmålet och svenska.

Matriser i planeringen
ML Att skriva (åk7-9)
Uppgifter
Napiši zadani tekst Prevedi tekst

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback