👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Djur och natur

Skapad 2021-02-08 13:27 i Fasanen Örebro
Förskola
På nyckelpigan har tre stycken afrikanska jättesnälle flyttat in. Mimmi, Musse och Animal. Tillsammans med de ska vi lära oss hur ekosystemen fungerar och hur människor, djur och natur samverkar.

Innehåll

Att barn älskar djur är ingen nyhet. Att hitta djur som passar på en förskola är inte lätt då man måste ta hänsyn till faktorer som allergi osv. När man går i skogen fascineras barnen av sniglarna på marken och snäckornas vackra skal. Snäckor och sniglar har ju också en mycket viktig roll i naturens kretslopp i skog och mark genom att äta upp frukt och svamp som ligger på marken. Ibland kan det leda till stor besvikelse då man tar upp en Karl-Johan och den är full med små sniglar som mumsar och äter. 

Ofta säger vi sniglar till både de med skal och utan men faktum är att det är bara de utan skal som heter snigel, de med skal heter snäcka. 

Vi fick nys om den Afrikanska jättesnäckan och tänkte att det kan vara spännande! Det finns många arter av den jättesnäcka och de största kan få ett skal som mäter 30 cm. De små liven som flyttat in hos oss kan mäta upp till 15 cm. Arten vi har heter Achatina Fulica och lever i stora delar av Afrika, Malaysia och Thailand. De lever på frukt och växter som innehåller mycket kalk. Vi lär barnen att de kan äta vissa saker men inte andra, att man inte får lägga vad som helst i naturen då det kan skada djuren och man måste ha respekt för alla som lever där.

Det här tänkte vi skulle bli ett perfekt djur för att visa barnen hur ett ekosystem fungerar. Barnen får mata snäckorna och kan se hur de mumsar i sig frukten. De får en förståelse för hur solen värmer upp jorden och hur vattnets kretslopp ser ut. Vi sprayar ner fukt till snäckorna och gör deras mull fuktig. Barnen kan se vattnet bilda droppar på terrarier för att sedan torka. vi måste tillföra mer fukt osv osv. Vi kan sedan ta med oss den kunskapen ut i naturen där barnen får se det lilla terrariet förstoras till vår skog och mark.

Våra snäckor kan bli 5-7 år gamla, våra snäckor och barn är ca 2 år. Just nu handlar det mest om att titta och mata då barnen inte är så stora ännu men tillsammans med snäckorna kommer de växa och lära mer och mer om djur och natur och sin roll i vårat ekosystem.

Kopplingar till läroplanen

 • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,
  Lpfö 18
 • ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.
  Lpfö 18
 • förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
  Lpfö 18
 • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
  Lpfö 18
 • förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,
  Lpfö 18