Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

6

Vår världsdel - Europa

Främbyskolan, Falun · Senast uppdaterad: 8 februari 2021

Vi kommer under några veckor framåt att lära oss mer om Europas länder, natur, geografi och hur människor lever och arbetar. Vi kommer att titta på några filmer, läsa några texter, ha gemensamma genomgångar och lära av varandra.

Mål

  • Du ska känna till Europas namngeografi, (ex.vis länder, viktiga städer, viktiga vatten, berg och öar).
  • Du ska kunna placera ut de Europeiska länderna och dess huvudstäder på en karta.
  • Du ska kunna göra några enklare jämförelser mellan olika Europeiska länder t.ex. befolkning, natur, sysselsättning och naturtillgångar.
  • Du ska kunna använda och förstå viktiga geografiska begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och tala om geografi.

Bedömning

  • Vilken säkerhet du har om namn och lägen på Europas länder, städer, vatten, berg och öar.
  • Hur du kan hantera olika källor, böcker, kartor och Internet för att samla och sammanställa information.
  • Hur du kan förklara och ge exempel eller jämföra  Europeiska länder utifrån befolkning, natur, sysselsättning och naturtillgångar.
  • Hur du använder de geografiska ord och begrepp som hör till området

Du visar dina kunskaper i ett skriftligt kartprov. Du visar också dina kunskaper i ett arbetsområde där du redovisar fakta om ett land i Europa som du valt att berätta om. Detta gör du skriftligt.


Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.

Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.

Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla resonemang om olika källors användbarhet.

Eleven har goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt välfungerande sätt.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade resonemang om olika källors användbarhet.

Eleven har goda kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Eleven har mycket goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett välfungerande sätt.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade resonemang om olika källors användbarhet.

Eleven har mycket goda kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Eleven har grundläggande kunska­per om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Matriser i planeringen
Geografi 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback