👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vi utforskar tillsammans

Skapad 2021-02-09 08:38 i Trollskogen 1 Borlänge
Förskola
Temat "Hur fungerar det...?" Ålder 1-3 år

Innehåll

Igelkottens yngre barn har barn i åldern 1-3 år. De intresserar sig för sin närmiljö och är bl.a. nyfikna på magneter och vatten och sand. Kan sitta länge och prova på och titta hur det rör sig när de gör på olika sätt.

Detta har vi denna termin 2020/2021 valt att bygga vidare på vid på hela Igelkotten att ha temat "Hur fungerar det...?"  Här ska barn och vuxna tillsammans medforska på vardagens naturvetenskapliga fenomen.

Vi har börjat med att introducera flera saker i samband med magneterna och locka barnen att prova var de kan sitta fast. Vi gör det på olika tider på dagen.  När vi redan är närvarade i barnens lek passar vi på att bygga vidare. 

Språket kommer också i fokus, eftersom vi benämner de sakerna barnen försöker sätta fast magneterna på.

 

Vårt inomhus-sand som annars var en succé har vi tyvärr plockat bort i en period pga. corona, annars har vi tidigare använd det mycket.

 

En annan forskning med barnen är ett digitalt ägg mikroskop, där de kan titta på och undersöka alt i sin omgivning både utomhus i höst och nu här inomhus. Ägget är ett mikroskop och man kollar sen bild på lärplattan.  

Vi såg dock att våra minsta barn inte förstod sammanhangen, och köpte in förstoringsglas som de själv kunde gå runt med i handen och titta på olika saker. Vi började inomhus och när barnen tittade på leksaker, kläder, matta osv undrade vi oss tillsammans med dem, och också här benämner vi, vad de tittar på, så de samtidigt får med sig ordförråd.

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
    Lpfö 18
  • förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
    Lpfö 18
  • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
    Lpfö 18