Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bröderna Lejonhjärta

Skapad 2021-02-10 07:03 i Edsbro skola Norrtälje
Läsa Bröderna Lejonhjärta och via boksamtal diskutera handlingen och personerna utifrån klara frågor.
Grundskola 5 Svenska
Vi arbetar med Astrid Lindgrens bok Bröderna Lejonhjärta. Vi kommer att lyssna på radioteatern av Bröderna Lejonhjärta som finns på Sveriges radio.

Innehåll

Bröderna Lejonhjärta

Vad och hur? Vi kommer att lyssna på radioteatern Bröderna Lejonhjärta från Sveriges radio. Vi kommer att göra olika läs-och hörförståelse övningar, t ex svara på frågor, träna på att sammanfatta och diskutera boken i grupp. 

Varför? Vi övar hör- och läsförståelse och lässtrategier. Vi lyssnar på en känd skönlitterärbok av en betydelsefull författare (Astrid Lindgren).

Vi avslutar med att titta på filmen Bröderna Lejonhjärta och jämför boken och filmen.

Uppgifter

 • Loggbok - Bröderna Lejonhjärta

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  Sv  4-6
 • Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.
  Sv  4-6
 • Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
  Sv  4-6
 • Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.
  Sv  4-6
 • Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.
  Sv  4-6
 • Kunskapskrav
 • Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.
  Sv  E 6
 • Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.
  Sv  E 6

Matriser

Sv
Läsförståelse Bröderna Lejonhjärta

->
---->
-------->
Läsförståelse
Läsförståelse processer: 1. Hitta efterfrågad information. 2. Dra enkla slutsatser. 3. Sammanföra och tolka information och ideér samt reflektera. 4. Granska och värdera innehåll, språk och textuella drag.
Jag kan göra enkla kronolgiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget.
Jag kan göra utvecklade kronolgiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till sammanhanget.
Jag kan göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget.
Läsförståelse
Dessutom kan du utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.
Dessutom kan du utifrån egna erfarenheter, tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.
Dessutom kan du utifrån egna erfarenheter, tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.
Skriva
Du använder grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språklighet i texter med viss säkerhet.
Du använder grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språklighet i texter med relativt god säkerhet.
Du använder grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språklighet i texter med god säkerhet.
Skriva
Du skriver olika slags texter med begripligt innehåll där strukturen är i huvudsak fungerande och där språket har en viss variation.
Du skriver olika slags texter med relativt tydligt innehåll där strukturen är relativt väl fungerande och där språket har en förhållandevis god variation.
Du skriver olika slags texter med tydligt innehåll där strukturen är väl fungerande och där språket har en god variation.
Tolka och föra resonemang
Du kan utifrån egna erfarenheter och referensramar tolka och föra resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk som är enkla och till viss del underbyggda samt beskriver dina upplevelser av läsningen på ett enkelt sätt.
Du kan utifrån egna erfarenheter och referensramar tolka och föra resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk som är utvecklade och relativt väl underbyggda samt beskriver dina upplevelser av läsningen på ett utvecklat sätt.
Du kan utifrån egna erfarenheter och referensramar tolka och föra resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk som är välutvecklade och väl underbyggda samt beskriver dina upplevelser av läsningen på ett välutvecklat sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: