Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hålla en muntlig presentation

Skapad 2021-02-10 10:31 i Långbrodalsskolan Stockholm Grundskolor
Eleverna får skriva och planera ett föredrag som de ska hålla för en grupp elever. Förmågan att presentera/ tala och att skriva bedöms.
Grundskola 4 – 6 Svenska Svenska som andraspråk
Du ska skriva och planera ett föredrag som du ska hålla för en grupp elever. Förmågan att presentera, att tala och att ge respons till en kamrat bedöms.

Innehåll

Hålla en muntlig presentation.

Du ska nu hålla ett kort föredrag inför klassen. Föredraget får vara max 3 min.

Tänk på att väja ett ämne som du har lätta att tala om, gärna tala utan att behöva se för mycket på dina anteckningar. Du ska också kunna ge respons till någon klasskamrats fördrag.

Ta nu fram bilder du har själv eller från internet, ha bara koll på om det är bilder du får visa eller kopiera från nätet.

 

Uppgift 1:

 

·        Välj ett valfritt ämne, gärna dina sommarbilder.

·        Gör en tankekarta/stödordslista.

·        Använd PowerPoint.

·        Arbeta med bilder som stöder det du berättar om.

·        Lägg gärna in en liten anekdot (kort berättelse om något som kan vara roligt/intressant att lyssna på)

·        Skriv inte mycket text utan träna dig på att tala fritt till bilderna men ta hjälp av stödord på små lappar.

·        Träna på att titta ut mot publiken som lyssnar på dig.

·        Anmäl till din lärare när du är klar.

 

Uppgift 2.

.     Du ska ge minst en kamrat respons på hans/hennes föredrag där du berättar något som kamraten gjorde          bra och ett tips på något som kan stärka och förbättra kamratens nästa föredrag.

 

LYCKA TILL

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  4-6
 • Kunskapskrav
 • Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
  Sv  E 6
 • Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och språk och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett i huvudsak fungerande sätt.
  Sv  E 6
 • Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.
  Sv  E 6

Matriser

Sv SvA
Hålla föredrag

 • Sv  E 6   Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Kombinera din text med rätt bilder
Det du berättar om ska höra ihop med de bilder du valt på ett ganska bra sätt.
Det du berättar om ska höra ihop med de bilder du valt på ett bra sätt.
Det du berättar om ska höra ihop med de bilder du valt på ett mycket bra sätt.
Förbereda och genomföra ett föredrag
Du ska ha en inledning, litet innehåll och ett avslut på ditt föredrag. De som lyssnar måste förstå vad föredraget handlar om.
Du ska ha en tydlig inledning med presentation av föredraget, ett innehåll som presenteras på ett tydligt sätt. Du avslutar med att knyta ihop ditt föredrag på ett bra sätt.
Du ska ha en mycket tydlig inledning med ett engagemang i din presentation av föredraget, ett innehåll som presenteras på ett tydligt och engagerande sätt. Du avslutar med att knyta ihop ditt föredrag på ett mycket bra sätt.
Ge kamrater respons
Du ska kunna ge ett exempel på något som kamraten gjorde bra i sitt föredrag och ett råd som kamraten kan ta med sig till nästa arbete.
Du ska kunna ge minst två exempel på något som kamraten gjorde bra i sitt föredrag och minst två råd varav minst ett är konstruktivt som kamraten kan ta med sig till nästa arbete.
Du ska kunna ge minst tre exempel på något som kamraten gjorde bra i sitt föredrag och minst tre råd som är konstruktiva på ett positivt sätt som kamraten kan ta med sig till nästa arbete.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: