Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik, Fysik

·

Årskurs:

9

Framtidens energi

Vallhamra skola 7-9, Partille · Senast uppdaterad: 12 februari 2021

Det finns en lång rad intressenter som ger sin version av synen på energi i Sverige och frågan är vem som har rätt. Vi har en energimyndighet som givit ut en rapport som berättar om användningen av elektricitet i Sverige (Energiläget 2020). Ta den som utgångspunkt. Frågan är hur energianvändningen kommer att se ut om 50 år. En bred uppgift som du får avgränsa som du vill. Tar du ett brett grepp över hela planeten eller kollar du på ett energislag eller kollar du vad man kan göra i sin egen bostad/tillvaro. Detta blir NO, Teknik och även lite SO, eftersom en del av detta är politik.

 

Uppgift i teknik och NO åk 9 Vt 2021

 

Inledning

Det finns en lång rad intressenter som ger sin version av synen på  energi i Sverige och frågan är vem som har rätt. Vi har en energimyndighet som givit ut en rapport som berättar om användningen av elektricitet i Sverige (Energiläget 2020). Ta den som utgångspunkt. 

Frågan är hur energianvändningen kommera att se ut om 50 år. 

 

Detta blir NO, Teknik och även lite SO, eftersom en del av detta är politik.

 

Uppgift

Din uppgift är att väga samman information från flera olika håll till en sammanhållen text. En kartläggning av var vi sannolikt kommer att vara om 50 år, enligt dina referenser.

Du ska alltså tycka så lite som möjligt själv genom din text, utan stödja dig på vad andra skriver. 

 

Var börjar man då?

Naturskyddsföreningen har en text om detta som kan vara en utgångspunkt:

https://www.naturskyddsforeningen.se/skola/energifallet/faktablad-framtidens-energi

Men mot den står ju andra intressenters information. De får du söka reda på själv. Kom ihåg att spara referenser (en länk till en sida som jag gjort ovan funkar fint). Samla dem i en lista.

 

Vem har rätt?

Var står vi  teknikmässigt? Vilka energikällor kan användas? En del tekniker gör framsteg redan idag, medan andra är långt ifrån och kanske enbart på ett idéstadie. Var kommer vi sannolikt att vara om 50 år. OBS! Förändringar kan ske i alla led från att vi omvandlar olika energislag till hur vi använder energin i industri med mera, men också i vår vardag.

 

Min egen vardag -----------------------Samhället i stort ------------Energiomvandlingsteknik



Redovisa

Du ska göra ett “paper” alltså en text på under tio sidor (men mer än en) som kartlägger och reder ut var vi står idag och vart vi är på väg enligt de källor du hittar. Ställ två eller fler referenser mot varandra (fler än två ger en stabilare text, men lägstakravet två referenser.)

Mer om att redovisa

Citat ska ha “citationstecken” och referens.

Övrig text ska även den ha referens, alltså att det är någon annan än du som står för uttalandena. 

 

Du ska alltså göra motsatsen till vad som känns naturligt för en 15-åring och inte utgå från dig själv, utan vad andra, forskare med flera, säger. Du har kanske en egen tanke, men den får inte vara den bärande tanken genom texten. I slutet får du ta in den tanken och väga den mot vad de referenser du tagit in skriver. 

 

Referenser

Det är svårt att skriva referenser och jag kräver inte att ni ska fixa detta perfekt, men det är bra att kika på hur det går till.

https://skrivguiden.se/referenshantering/skriva-referenser/

 

Enklaste är att du lägger alla referenser i slutet i en lista som du numrerat och skriver en parentes i slutet som innehåller numret till den referens som meningen du skriver hör till (3)

Tidsram - se uppgiften i classroom.

 

Referenslista . (Exempel)

 

  1. https://www.svtplay.se/video/25034758/kokobang-musik/kokobang-musik-sasong-1-musikvideo-min-mamma-jobbar-pa-bank

  2. https://www.videoman.gr/sv/145236

  3. https://www.lrf.se/foretagande/resurseffektivisering/byta-till-fornybar-energi/

  4.  
  5.  









Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
NO-matris Energi Vallhamra skola P
Kunskapskrav Energi om 50 år, Teknik 2021
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback