Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Känslor i spegeln

Skapad 2021-02-10 12:38 i 133601 Förskolan Ekbacken Stockholm Södermalm
Förskola
Vi använder speglar för att synliggöra för barnen hur de ser ut i olika känslor. Hur visar man att man är glad? Hur visar man att man är arg? Hur ser man ut när man är ledsen?

Innehåll

Vad 

tidigare har vi läst kompisboken ”visa dina känslor”. I samband med det övar vi på att med hjälp av ansiktsuttryck och kroppsspråk visa vilken känsla vi känner. Vi uppmuntrar att berätta hur det känns. ”Jag blir ledsen” ”jag är glad”. En del i detta arbete är att vara uppmärksam på varandra och lära sig att läsa av hur kompisarna känner. 
vi använder oss av speglar för att göra barnen uppmärksamma på hur de själva ser ut i olika känslor. En del barn har lättare för att visa samt verbalt uttrycka sig när de blir ledsna kring tex konflikter. Andra barn är mer osäkra och behöver stöttning för att få förståelse kring hur de uppfattas i olika situationer. Det är viktigt att tydligt kunna visa när man vill eller inte, för att kunna sätta gränser som kompisarna lär sig att respektera. 

 

Hur

Vi använder oss av en spegel som barnet får titta i och med hjälp av en vuxen beskriva hur de ser ut, vilka känslor barnet känner och hur den känslan kommer till uttryck. Detta dokumenteras med film och läggs sedan upp som en individuell lärlogg. 

Varför 

syftet är att ge barnen fler verktyg i sitt sociala samspel. Vi vill uppmärksamma dem på olika känslor för att senare kunna ta in och respektera kompisarnas känslor och gränser. 

Kopplingar till läroplanen

  • respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och
    Lpfö 18
  • främja barnens förmåga att ta ansvar för sig själva och för samvaron i barngruppen,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: