Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Planering Sagan om den lilla lilla gumman

Skapad 2021-02-11 09:39 i 223921 Förskolan Sturehill Stockholm Hägersten-Älvsjö
"Sagan om den lilla lilla gumman" är en klassisk saga skriven av Elsa Beskow. Boken handlar om gumman samt om hennes katt och ko.
Förskola
Efter att ha berättat sagan om den lilla, lilla gumman på en samling så visade det sig att barnen blev intresserade av den och ville höra den varje samling. Eftersom vi ville ha en koppling till sagan om vanten, så passade denna bra då den innehåller djur.

Innehåll

Sagan handlar om den lilla gumman som bor i den lilla stugan. Hon har en liten katt och en ko. En dag mjölkar gumman sin ko och ställer in mjölken på det lilla bordet. Då kommer den lilla katten in och hoppar först upp på den lilla pallen, sedan på den lilla stolen och till sist upp på det lilla bordet och dricker upp all mjölken. Då kommer gumman in och säger: "Schas katta!" Katten springer iväg och kommer aldrig mer hem, eller också gör den kanske det." och lärande kring "Sagan om den lilla lilla gumman"

Med hjälp av denna klassiska saga kan barnen få lära sig om naturvetenskap, matematik, fantasi, känslor, propositioner och  normer och - värden m.m. 

 

 Även att öka förmågan att lyssna, berätta och lära. 

 

Genom att vi på olika sätt arbetar med sagans bilder och text och genom att spela upp sagan som teater med rekvisita, får barnen hjälp att uppleva och förstå berättelsen. Katten är busig och dricker upp all mjölken. Gumman blir arg eller besviken på katten och skrämmer iväg den. Sedan verkar gumman bli ledsen och sakna sin katt. Vi kommer prata om hur det känns när man blir arg och hur det känns när någon annan blir arg på dig och förståelse för empati tillexempel katten som blir rädd och springer iväg, vad känner den?

Sagan innehåller även många prepositioner och storleksbeskrivningar, vilket hjälper barnen att utöka begreppen och förståelsen för matematik. Vi vill även att barnen utvecklar sin förmåga att lyssna och reflektera över det som de just hört. 

 

Kopplingar till läroplanen

 • förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
  Lpfö 18
 • förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
  Lpfö 18
 • förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,
  Lpfö 18
 • intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,
  Lpfö 18
 • förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: