Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Befruktning och fortplantning åk 6

Skapad 2021-02-11 22:42 i Björkåsskolan Grundskolor
Mål med arbetet: Kunna förklara följande begreppen som handlar om blommans fortplantning: stickling och reva, pollinering samt kunna förklara olika sätt som blommor blir befruktade samt blommans delar. Kunna förklara följande begrepp som handlar om djurs fortplantning: när fiskar "leker", inre och yttre befruktning samt kunna reflektera över skillnaden mellan inre och yttre befruktning och ge exempel på djur som har olika befruktning. Kunna förklara följande begrepp som handlar om människors befruktning: människans fortplantningsorgan samt kunna reflektera om vad som händer under puberteten.
Grundskola 6 Biologi
Befruktning och fortplantning. Vad händer i kroppen under puberteten? Vad betyder ordet kloning? Vad är pollinering? Kan människor lägga ägg? Vad menas med provrörsbefruktning? Varför får man finnar? Vilka frågor är du nyfiken på när det kommer till fortplantning och befruktning?

Innehåll

I detta arbetsområde lär vi oss mer om:

- Vad som händer i kroppen under puberteten

- Hur ett barn blir till

- Hur djur förökar sig

- Hur växter förökar sig 

 

För att nå målen kommer du att få öva:

- Att träna sig på att samarbeta och lyssna på varandra

- Din förmåga att hitta information i faktatexter

 

Bedömning

Du kommer bedömas på följande sätt:

- Hur du har jobbat med frågorna och sökt information under arbetets gång.

- Ett skriftligt prov i slutet av kursen

- Hur du deltar i diskussioner  

 

Vi kommer att utgå från vår NO-bok "Koll på NO år 6" och vi kommer att komplettera med olika filmer. Vi diskuterar begrepp och likheter och skillnader mellan olika arter.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
  Bi
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
  Bi  4-6
 • Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
  Bi  4-6
 • Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.
  Bi  4-6

Matriser

Bi
NO åk 6

På väg att nå grundläggande nivå
Har grundläggande förmåga
Har god förmåga
Har mycket god förmåga
Biologiska sammanhang
Du har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang
Du har goda kunskaper om biologiska sammanhang
Du har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang
Begrepp - NO
Du visar dina kunskaper genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins, fysikens och kemins begrepp.
Du visar dina kunskaper genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins, fysikens och kemins begrepp.
Du visar dina kunskaper genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av biologins, fysikens och kemins begrepp.
Resonemang om människokroppen
I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan du relatera till några samband i människokroppen.
I utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan du relatera till några samband i människokroppen.
I välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan du relatera till några samband i människokroppen.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: