Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ordbilder

Skapad 2021-02-12 09:37 i Kiaby förskola Kristianstad
Mål: Utveckla intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap. Arbetslaget ska inspirera och utmana barnen att bredda sina förmågor och intressen. Arbetsgång: Våra barn har önskat måla och glittra. De får färgsätta varsitt kuvert . Sen får de välja ett favoritord som de skulle vilja kunna känna igen och lära sig skriva. Vi vuxna skriver det på en ordbildslapp och lägger det i kuvertet. Utmanar barnet i att titta på ordet, benämna bokstavsljuden och prova att skriva det. Utvärdering: Hur gick det? Var alla barn delaktiga och intresserade? Hur går vi vidare? Vill de lära sig fler ord?
Förskola
Vi vill väcka intresset hos barnen att skapa och känna igen ord.

Innehåll

Mål:

Utveckla intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap.

Arbetsgång:

Arbetslaget ska inspirera och utmana barnen att bredda sina förmågor och intressen. Barnen har önskat få måla och glittra och det ska de få göra på varsitt kuvert som blir deras plats för sina egna ordbilder.

De får välja ett favoritord som de vill kunna känna igen och kanske skriva. Vi benämner bokstäver och hur bokstäverna låter i ordet. Vi vuxna skriver ordet på en ordbildslapp som vi lägger i kuvertet.

Utmaning: Hur delaktiga och intresserade blev barnen. Ökade deras intresse för att skriva ordet eller lära sig nya ord? Kan andra vuxna läsa deras ord? Hur når vi de som inte visar intresse. Kan vi utmana barnen med hemliga ord som ger dem uppdrag?

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: