Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

4

Matteborgen 4A: Tabeller och diagram

Årstadalsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 22 februari 2021

Hur läser man egentligen av en tabell? Hur gör man en egen tabell? Hur läser man av ett stapeldiagram och hur kan man själv göra en egen undersökning? Dessa frågor och fler kommer du att få svar på i vårt arbete med tabeller och diagram.

Konkretisering av mål:

Hämta fakta ur tabeller.
Ordna fakta i en tabell.
Läs av och förstå stapeldiagram och veta att det finns andra typer av diagram.
Göra en avprickningstabell.
Rita stapeldiagram.
Kunna använda begreppen tabell, avprickningstabell, diagram, stapeldiagram, x-axel, y-axel, median, medelvärde.

 

Hur ska vi lära oss detta

Under lektionerna kommer vi att ha gemensamma genomgångar och diskussioner. Vi kommer att arbeta med praktiska övningar enskilt eller med flera kamrater. Till exempel kommer alla elever göra egna undersökningar. Vi kommer att arbeta med färdighetsträning i matematikboken och på Bingel. Vi kommer använda diagnosen för att hjälpa oss att se vad var och en behöver träna mer på. 

 

Hur bedömmer läraren mina kunskaper?

Bedömning sker under gemensamma och individuella arbeten. Du kan visa vad du kan genom samtal, gruppaktiviteter, enskilt arbete i matteboken, arbetspapper, på Bingel och liknande. 

Bedömningen kommer att vara kopplad till undervisningen och arbetsformerna, samt målen och kunskapskraven. Med hjälp av matrisen kommer du och läraren kunna checka av vad du kan och vad du ska träna vidare på.


Läroplanskopplingar

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett relativt väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med förhållandevis god anpassning till problemets karaktär.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder med relativt god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med gott resultat.

Matriser i planeringen
Undersökning och diagram
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback