Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Biokemi - livets kemi

Skapad 2021-02-15 09:26 i Vågbroskolan åk 4-9 Söderhamn
Grundskola 8 Kemi
Livet innehåller massor med kolväten. Stora organiska ämnen bygger allt liv. Dessutom är det kemiska reaktioner som gör att människor, djur och växter kan leva. Man kan säga att livet ÄR kemi. Allt som hör hit läser man i biokemi - "livets kemi"

Innehåll

I det här arbetsområdet kommer vi att lära oss om kemin i maten och i kroppen. De stora makromolekyler som är livsnödvändiga - kolhydrater, fetter, proteiner, DNA plus vitaminer och mineraler, kommer vi att lära oss om. Dessutom pratar vi om några reaktioner i kroppen och enzymernas roll.

I gleerups kapitel 10 finns det att läsa om detta. 

Vi kommer att arbeta med genomgångar om de olika näringsämnena och en inlämningsuppgift uppdelad i två delar.

Matriser

Ke
Kemi åk 8 Livets kemi

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Kunskap
-ta ställning
Du kan med enkla motiveringar diskutera och ta ställning i olika frågor (hälsa, samhälle). Du för till viss del diskussionerna framåt.
Du kan med utvecklade motiveringar diskutera och ta ställning i olika frågor (hälsa, samhälle). Du för diskussionerna framåt.
Du kan med välutvecklade motiveringar diskutera och ta ställning i olika frågor (hälsa, samhälle). Du för diskussionerna framåt och fördjupar/breddar dem.
Begrepp
-beskriva/förklara
Du har grundläggande kunskaper, vilket du visar genom att ge exempel och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp, modeller och teorier.
Du har goda kunskaper, vilket du visar genom att förklara och visa på samband inom dessa med relativt god användning av kemins begrepp, modeller och teorier.
Du har mycket goda kunskaper, vilket du visar genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av kemins begrepp, modeller och teorier.
Begrepp
-resonemang
Du kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om enkla kemiska processer och samband i naturen (ex energiomvandlingar, materiens kretslopp, hållbar utveckling).
Du kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om förhållandevis komplexa kemiska processer och samband i naturen(ex energiomvandlingar, materiens kretslopp, hållbar utveckling).
Du kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om komplexa kemiska processer och samband i naturen(ex energiomvandlingar, materiens kretslopp, hållbar utveckling).
Kunskap
-förmedla, dokumentation
Du kan i huvudsak använda dina kunskaper för att skapa enkla rapporter med viss anpassning till syfte och målgrupp. Din dokumentation är enkel.
Du kan relativt väl använda dina kunskaper för att skapa utvecklade texter/framställningar med relativt god anpassning till syfte och målgrupp. Din dokumentation är utvecklad.
Du kan använda dina kunskaper för att skapa välutvecklade texter/framställningar med god anpassning till syfte och målgrupp. Din dokumentation är välutvecklad.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: