Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Läsprojekt

Skapad 2021-02-15 11:47 i Ljungviksskolan Lerum
Grundskola 2 Svenska som andraspråk Svenska
Eleverna väljer själv olika skönlitterära böcker som de vill läsa under en period. När de har läst färdigt en bok, gör de en bokrecension och sedan påbörjar de nästa bok.

Innehåll

Alla elever i klassen får hjälp att välja böcker från skolbiblioteket utifrån sin individuella läsnivå. Vi läser under eftermiddagarna tre dagar i veckan och läsningen sker då individuellt och tyst.

När eleverna har läst ut en bok, får de skriva en bokrecension med hjälp av en mall. Denna bokrecension kommer senare att hängas upp i skolbiblioteket.

Projektet avslutas den 24/2 i skolans bibliotek och eleverna får möjlighet att berätta om de böcker som de läst för sina klasskamrater. Även specialpedagogen och bibliotekarien är delaktiga i läsprojektet och medverkar vid start och avslut. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan läsa bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt.
  Sv   3
 • Genom att kommentera och återge några för eleven viktiga delar av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven grundläggande läsförståelse.
  Sv   3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: