Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Svenska minoritetsspråk 7-8 H

Skapad 2021-02-15 12:52 i Arenaskolan Linköping
Grundskola 7 – 8 Svenska
Vet du vad ett minoritetsspråk är? I Sverige finns fem nationella minoritetsspråk: finska, jiddish, meänkieli, romani chib och samiska. I det här arbetsområdet kommer du att fördjupa dina kunskaper om minoritetsspråk.

Innehåll

Arbetssätt - Vi tittar på filmer om minoritetsspråk på Studi.se och gör tillhörande quiz. Vi diskuterar innehållet tillsammans, Du för anteckningar som du sedan läser på inför ett kunskapstest. Dessutom får du fördjupa dig i ett av språken och göra ett bildspel att redovisa inför klassen/gruppen.

Tid - Ca två veckor

Bedömning - Din presentation och ditt kunskapstest bedöms i Unikum.

Utvärdering - Vi utvärderar tillsammans i klassrummet (muntligt).

Uppgifter

 • Presentation

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
  Sv  E 9
 • Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
  Sv  E 9
 • Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
  Sv  E 9
 • Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
  Sv  C 9
 • Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
  Sv  C 9
 • Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt fram­ trädande likheter och skillnader.
  Sv  C 9
 • Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
  Sv  A 9
 • Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
  Sv  A 9
 • Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
  Sv  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: