Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

9

Religion - unikt för människan

Nya Elementar, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 12 februari 2024

Det som gör människan unik på jorden är vår fantasi och tankeförmåga, vi kan liksom inte låta bli att fundera på frågor som inte går så bra att googla – vad är meningen med livet, vad händer när man dör, hur ska man leva så bra som möjligt innan man dör? För många människor ger religionerna hjälp och tröst att hantera dessa tankar. Vi kommer under detta område att titta närmare på två av världens stora och omdiskuterade religioner, islam och judendom. Vad är det viktigaste i religionernas budskap, och hur olika kan man tänka om man tillhör en av religionerna? Människans tankeförmåga gör också att många funderar över vad som är rätt och fel, och hur man ska agera i olika situationer. Detta kallas ”etik”, och vi kommer vi att studera de vanligaste etiska modellerna.

OBS! Nedanstående bedömningsmatris gäller ENBART detta arbetsområde. Slutbetyget i juni kommer att påverkas av tidigare terminers resultat OCH resultatet på det nationella provet i religion.  Fredrik kommer att berätta mer om hur det går till.

Hur?

Vi kommer att ha genomgångar med olika övningar kopplade till dessa. Vi använder nätet, läser läroboken och andra texter och vi kommer också att se en del film. Eget skrivande arbete.

 

Redovisning:

Inlämning av uppgifter. Grundkurstest + analysfråga v. 10. Utöver detta kommer även din muntliga aktivitet som vanligt att kunna vara en del av underlaget för bedömningen.

 

Frågor att testa sig själv med! Om du har koll så kan du berätta om…

1.     …vad som gäller för islam och judendomen angående:

a)     var i världen religionerna är vanligast.

b)    vad som är ”poängen” med religionerna, alltså vad de går ut på.

c)     hur de påverkar de troende i vardagslivet.

d)    hur de ser på sin gud.

e)    vad deras heliga texter och heliga byggnader kallas.

 

2.     …vad som är typiskt för

a)     Pliktetiken och

b)    Konsekvensetiken

 

3.     …hur en traditionalist och en modernist tolkar sin religions heliga texter.


Läroplanskopplingar

Centrala tankegångar inom kristendom, islam, judendom, hinduism och buddhism.

Tolkning av och samtal om religiös och livsåskådningsmässig symbolik och mening i Bibeln och andra religiösa urkunder, samt i ritualer och estetiska uttryck.

Kritisk granskning av hur religion och religiositet framställs och representeras på olika sätt i media och i andra sammanhang och hur det kan påverka individer och samhället i stort.

Från enhetskyrka till religiös mångfald och sekularisering i det svenska samhället. Religionens betydelse i samhället i Sverige jämfört med några andra delar av världen.

Grundprinciper inom några etiska modeller, till exempel konsekvensetik och pliktetik.

Matriser i planeringen
Religion - unikt för människan
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback