Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Hem- och konsumentkunskap, Samhällskunskap, Geografi

·

Årskurs:

8

Hållbar utveckling

Trönningeskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 3 mars 2021

Har du kommit på dig själv att fundera kring hur jorden kommer se ut när du blir gammal? Att arbeta med en hållbar utveckling innebär att arbeta för att vi ska vara rädd om den miljö som vi själva, våra barn och barnbarn ska leva i.

 

Att arbeta för en hållbar utveckling innebär att arbeta för att vi ska vara rädd om den miljö som vi själva, våra barn och barnbarn ska leva i.

Vi behöver arbeta för att naturens tillgångar räcker även i framtiden och att vi dels inte utnyttjar naturen mer än den tål men också att man fördelar tillgångarna rättvist.

För att uppnå detta behöver man tänka utifrån tre områden inom den hållbara utvecklingen som hänger ihop, den ekologiska hållbarheten, den sociala hållbarheten samt den ekonomiska hållbarheten.

Dessa områden kan kopplas till FN:s 17 globala mål som ingår i handlingsplanen Sustainable Development Goals (SDG) som verkar för att utvecklingen i världen ska bli långsiktigt hållbar

I hemkunskap kommer de som läser ämnet under våren att lägga fokus på transporten av mat och hur detta påverkar vår miljö

Detta arbete syftar på att ni ska arbeta ämnesövergripande inom valda delar  SO och hemkunskap, för er som har båda ämnena. Ni blir bedömda på de uppgifter som ni kommer att arbeta med under lektionstid och ni kommer att betygsättas i de aktuella ämnen utifrån de mål och kunskapskrav som följer nedan:

 

 

 


Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet, och

Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människors levnadsvillkor.

Klimatförändringar, olika förklaringar till dessa och vilka konsekvenser förändringarna kan få för människan, samhället och miljön i olika delar av världen.

Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras. Hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Sårbara platser och naturgivna risker och hot, till exempel översvämningar, torka och jordbävningar, och vilka konsekvenser det får för natur- och kulturlandskapet.

På vilka sätt sårbara platser kan identifieras och hur individer, grupper och samhällen kan förebygga risker.

Förnybara energitillgångar, till exempel sol- och vindenergi och alternativa drivmedel.

Samband mellan fattigdom, ohälsa och faktorer som befolkningstäthet, klimat och naturresurser.

Aktuella samhällsfrågor, hotbilder och konflikter i Sverige och världen. FN:s syfte och huvudsakliga uppdrag, andra former av internationell konflikthantering och folkrätten i väpnade konflikter.

Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut.

Eleven har mycket goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.

Eleven för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.

Vid fältstudier använder eleven kartor och andra verktyg på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.

Eleven kan resonera om olika ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhetsfrågor och redogör då för välutvecklade och väl underbyggda förslag på lösningar där några konsekvenser för människa, samhälle och natur vägs in.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan föra välutvecklade och nyanserade resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då komplexa samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation.

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med välutvecklade resonemang och väl underbyggda argument och kan då i stor utsträckning växla mellan olika perspektiv.

Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett väl fungerande sätt och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Matriser i planeringen
Hållbar utveckling SO
Hållbar utveckling HKK
Uppgifter
Växthuseffekten

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback