Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vi bygger hus till våra formkaraktärer - träff 1

Skapad 2021-02-16 17:32 i 045021 Förskolan Juvelen Stockholm Hässelby-Vällingby
Förskola

Innehåll

Träff 1

Vi startar upp denna träff med att göra en liten återblick kring vilka former vi kommer ihåg från de nya. Vi läser även formsagan en gång till kring formkaraktärerna och deras avsaknad av ett bra hus. 

 

Efter återblicken tittar vi på våra hus vi tidigare ritat/målat. Kan vi se några likheter i våra skapelser? Hur går tankarna kring hur husen är ritade? Kan vi hitta olika former i våra teckningar/hus? Är det kanske någon som har sett ett hus byggas och vet något om husbyggen och isf vad har vi får erfarenheten och kunskaper om detta innan vi påbörjar bygget?

 

Sedan samtalar vi vidare om ifall det skulle kunna gå att skapa något av de ritade husen med hjälp av de olika formerna vi har. Skulle huset bli stabilt och kunna stå stadigt eller behöver vi tänka om kring hur huset behöver byggas för att vara så bra som möjligt? 

En aktivitet där vi tillsammans får samtala och reflektera kring hur man bygger hus och vad som är viktigt att tänka på. Behöver man tänka på något eller är det bara att bygga och så löser sig allt av sig själv? Vi får möjlighet att dela med oss och ta del av andras erfarenheter och tankar kring hur ett husbygge kan gå till. Vi utmanas även kring vår förståelse för teknik och matematik, hur får vi saker och ting att stå stabilt utan att rasa och vilka former kan vi urskilja i våra teckningar men även i färdigbyggda hus. 

Sammanhang

Tidigare under våren har vi presenteratoch tillsammans upptäckt nya formkaraktärer samt nya former. De nya formkaraktärerna Cecilia Cirkel, Kalle Kvadrat, Rulle Rektangel & Trilla Triangel saknar dock ett hus att bo i. Skulle vi kunna hjälpa dem att skapa ett? Tillsammans är tanken att vi ska fundera, samtala och reflektera kring hur man bygger ett hus. Vad behövs och hur går man tillväga? 

Genomförande

Under en period är tanken att vi tillsammans ska samtala om hur vi kan skapa ett hus till våra formkaraktärer samt tillverka ett. Vad bör man tänka på vid ett husbygge? (Teknik) Kan vi kanske använda oss av olika typer av former i vårt skapande? (Matematik & teknik). 

 

Material

I vår skapande process är det endast fantasin som sätter stopp för vilket typ av material vi kan tänkas behöva för vårt husbygge. Vi kommer att använda oss av en variation av material i vårt skpaande men även digitala verktyg för att kunna ta del av hur ett husbygge går till på riktigt. Genom filmer kan vi upptäcka nya sätt att tänka på vilka vi kan ta med oss i vårt eget skapande. 

 

Dokumentation

Dokumentationen kommer att ske genom inspelning av våra samtal för att på ett smidigt sätt kunna ta vara på allas tankar och reflektioner. Bilddokumentation kommer även att ske både av pedagog men även av barnen själva där det egna skapandet men även idéer och liknande kan dokumenteras av dem. Dokumentationen kommer att användas som ett underlag för vidare samtal och reflektioner i vårt arbete framåt med husskapandet. 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: