Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

6

Färglära Pointillism åk 6

Nyvångskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 17 februari 2021

Pointillism är en teknik där man bygger upp motiv med enbart små punkter, alltså arbetar man inte med konturer på samma vis som när man avbildar något så "verklighetstroget" som möjligt. Uttrycket pointillism kommer från franskan och betyder point eller på svenska, punkt. Detta var en konstnärstil som uppstod i slutet av 1800-talet. Istället för att konstnärerna blandade färg på en palett så målade de små punkter direkt på målarduken med klar outblandad färg. Genom att blanda ett fält med olikfärgade punkter kan man på avstånd uppleva en rad olika färgnyanser.

Syfte

Denna uppgift syftar till att utveckla elevens förmåga att framställa en bild utan att rita i vanlig bemärkelse, se hur olika färger tillsamman bildar olika nyanser och träna proportioner.

Centralt innehåll

Konkretisering

Du kommer med tekniken pointillism bygga upp två bilder 1, ett valfritt motiv med små punkter i olika färger med tuschpennor och 2, en bild på ett valfritt landskap där du visar förståelse kring perspektiv med hjälp av föremål..

 

Undervisning/arbetssätt

Vid första lektionstillfället så kommer jag att visa eleverna flera exempel på pointillism. Jag kommer gå igenom uppgiften och därefter så får eleverna börja arbeta med landskapsbilden för att senare under arbetet börja leta inspiration till vilket motiv de ska framställa. Därefter handleder jag eleverna i deras självständiga arbete med att framställa sitt motiv. Avslutningsvis så kommer eleverna att få göra dels en kamratbedömning, dels en självbedömning.

Bedömning

Jag bedömer deras bildframställning dels hur de bygger upp ett motiv med prickar och dels hur de får fram olika nyanser genom att kombinera prickar med olika färger. Jag kommer även titta på proportioner, perspektiv och kompositioner i bildskapandet.


Läroplanskopplingar

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och

analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

Återanvändning av bilder i eget bildskapande, till exempel i collage och bildmontage.

Plana och formbara material och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Matriser i planeringen
BildMatris åk 6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback