Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Projekt vt-2021

Skapad 2021-02-17 14:37 i Husensjö förskola Helsingborg
Förskola
Utforskande lärande i olika miljöer.

Innehåll

Utifrån barngruppens behov har vi gjort en indelning i två mindre grupper.

På tisdagar och torsdagar kommer vi att erbjuda barnen en pedagogiskt utforskande och lärande verksamhet såsom språk, matematik och naturvetenskap i miljöer både utomhus och inomhus.

I språkutvecklingen är vårt mål att varje barn ska våga uttrycka sig enskilt och i grupp. Vi ska genom sagor med enkel rekvisita, böcker, bildsagor (Flano), rim och ramsor m. m stimulera barnen att få rätt meningsbyggnad, ordförståelse och större ordförråd så att de vågar själva framträda och berätta inför varandra. Visningsdagen som vi har en gång i månaden är populär hos barnen,då tar de med sig en sak hemifrån som de visar och berättar detaljer om för kompisarna.

Vi har material som utvecklar och stimulerar språket i verksamheten som barnen använder flitigt, där barnen uttrycker sig genom dockor/dockskåpsmöbler, Play-mo gubbar/ MegaTiles (magneter), Bilar och Tågbana, Dinosaurer, Duplo/ Lego, Kaplastavar (Byggmaterial), Play-doh Lera/Färg-form (skapande) m. m i Rollek, Djur-rum, Dockis, Ateljen  m. m

Spel som är språkutvecklande är populära som tex. Rim-memory  och AlfabetsPussel, Kråkspelet och Uno som spelas i grupp.

Böcker har börjat ta en större plats på avdelningen. Vi läser olika faktaböcker om djur o.dyl , barnen har upptäckt att  det är spännande att läsa och bläddra i dessa böcker gemensamt och ställer reflekterande frågor och har redan stor kunskap om innehållet.

Vi har avslappning med hjälp av yoga och workout, massagebollar, penslar m. m och ibland gör vi hand massage och fotbad efter barnens önskemål. (tidigare projekt).  

Kopplingar till läroplanen

 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
  Lpfö 18
 • ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
  Lpfö 18
 • förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
  Lpfö 18
 • förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,
  Lpfö 18
 • förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,
  Lpfö 18
 • förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.
  Lpfö 18
 • erbjuds en god omsorg med balans mellan aktivitet och vila,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: