Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

7 - 9

Redskap Gymnastik

Ånestadsskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 17 februari 2021

Redskap Gymnastik är en av de äldsta rörelseformer inom skolans idrottssammanhang. Trots att den utvecklar jätte många förmågor samtidigt hos utövarna, håller den på att försvinna från undervisningen mer och mer, tyvärr. Nu gör vi ett kvalitativt försök att förebygga det och lära oss nya övningar samt utveckla vår motorik en hel del. Mitt syfte med undervisningen är att du ska träna din rums- och kropps samt tidsuppfattning genom olika gymnastiska övningar. Du kommer att utveckla, på ett positiv sätt, olika motoriska färdigheter som kommer att ge dig en bättre uppfattning av din kropp.(styrka, balans och koordination samt flexibilitet) Vi ska jobba med olika redskap som till exempel: matta, plint, ribbstol, räck, ringar, bom. Vi kommer att jobba med tekniska och säkerhetsaspekter som är viktiga att tänka på under träningsprocessen. Redskap gymnastik gör oss starka och smidiga samt förbereder till alla andra idrottsgrenar på ett grundligt och allsidigt sätt.

Pedagogisk planering                                                     V.T. 2021                        

Redskap Gymnastik                                                        Ånestadsskolan, Linköping

Period: v.7 - v.10

Syfte: 

-      Utveckla allsidig rörelseförmåga genom att prova på/ träna med olika gymnastiska övningar på olika redskap samt utveckla förståelse för säkerhet i samband med användning och hantering av olika redskap. (Matta, ringar, plint, räck, ribbstol, bom etc.)

MÅL:

1.     Att eleven ska kunna aktivt delta i dem flesta övningar samt utveckla sin teknik vid utövandet.

2.     Att eleven ska kunna utöka sin förståelse för olika rörelse former och hur de påverkar vår motorik samt se samband mellan rörelse och hälsan

3.     Att eleven ska kunna lära sig om säkerhet kopplad till användning av olika redskap samt områdes specifika begrepp 

Arbetssätt:

-          - Praktisk undervisning(teknik) via demonstration, förklaring och övning. Dvs tillämpning av arbetsmodellen: demonstrera-       förklara-öva-förklara-öva 

        - Nivåanpassad svårighetsgrad i övningar på alla redskap, dvs grupp och individ anpassad undervisning 

-            Mindre undervisningsgrupper ev. övning i par 

              Språkutvecklande arbetssätt (vid förklaringar) – områdes specifika begrepp ( vad olika redskap kallas för och vad olika övningar har för benämning. )   

      - kamrat bedömning/ assistans till varandra; parvis 

 

VIKTIGA BEGREPP: 

1. Matta; 2. Bom; 3. Plint, 4. Ribbstol, 5. Romerska ringar, 6. Räck; 7. Sats breda; Kullerbytta framåt, handstående, huvudstående, bakåt kullerbytta, Hjulning, Vågen, Kullerbytta framåt flygandes, balansgång framåt och bakåt, Balanssax, Sidledes balansgång, Katthopp, mellanhopp, grenhopp, sidohopp, osv... 

 

Bedömning:

-        Jag kommer att bedöma din förmåga att:

- anpassa dina rörelser till övningarna (övningens specifika krav) som vi ska jobba med. 

- använda dig av tekniken för att optimera och effektivisera resultatet inom gymnastik.

- reflektera (värdera hur och varför) över vilken vikt tekniken har när man förknippar den med säkerheten inom gymnastiken.
 

- använda dig av områdets specifika begrepp (ord) när du reflekterar och förklarar vad du gör samtidigt varför 

OBS! Bedömningen görs parallellt dvs samtidigt som övning pågår. Detta innebär att en uttalad examinationstid (lektion) finns inte utan bedömningen "bakas in" i självaste övningsdelen (som följer efter undervisningsdelen). Det gäller att vara aktiv och försöka utvecklas i övningar på varje redskap vi kommer att jobba med. Jag kommer att använda mig av anteckningar för att skapa så rättvis bedömning som möjligt. Ingen videoinspelning kommer att genomföras vid bedömningen. 


Läroplanskopplingar

röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten.

Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.

Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.

Ord och begrepp för och samtal om upplevelser och effekter av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.

Matriser i planeringen
Idrott och Hälsa 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback