Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

4 - 6

Vikingatiden åk 4

Observatorielundens skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 18 februari 2021

Vi kommer att arbeta med forntiden och vikingatiden. Du kommer att få lära dig om hur vikingarna reste, hur de hade det i sina byar, vilka gudar de trodde på och mycket annat spännande!

 

Vad?

I det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med forntiden och vikingatiden. Du kommer att få lära dig om hur de första människorna i Sverige levde, jagade och bodde. Du kommer också att få lära dig om hur vikingarna reste, hur de hade det i sina byar, vilka gudar de trodde på och slutligen om hur vikingatiden och vikingatron fick ge plats åt kristendomen då vikingatiden led mot sitt slut. 

 

 Hur?

Vi läser i vårt läromedel, lyssnar på berättelser, diskuterar i grupper, läser böcker, använder Clio, tittar på filmer och videoklipp och gör olika typer av såväl grupp - som individuella övningar.

Du kommer att få visa dina kunskaper genom det arbete som genomförs på lektionerna. Genom att delta i diskussioner, slutföra skriftliga och muntliga uppgifter, delta under lektionsarbetet och göra ditt bästa under arbetsområdet får du chansen att visa vad du kan. I slutet av arbetet kommer du att bedömas genom att göra ett enskilt arbete kring vikingatiden.

Tidsplan: vecka 3 - 9

 

Varför?

Du får lära dig om forntidens epoker men mest om den sista tiden under järnåldern - Vikingatiden. Hur människorna levde på vikingatiden, om asatro och vikingarnas resor och kulturmöten. Hur det kunde vara att leva på forntiden jämfört med att leva idag.

Se kunskapskrav. 

  •  
  •  


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,

reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Norden befolkas. De utmärkande dragen för stenåldern,bronsåldern och järnåldern.

Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.

De nordiska staternas bildande.

Kristendomens införande i Norden. Religionens betydelse för kulturer och stater i Sverige och de övriga nordiska länderna samt konsekvenser av dessa förändringar för olika människor och grupper.

Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback