Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

6

Friluftsliv och utevistelse åk. 6

Sundby skola, Ekerö · Senast uppdaterad: 14 juni 2023

Varför friluftsliv? Jo, forskningen säger att ... Vi mår bättre. Forskarna ser förbättrad kondition, muskelstyrka, balans och motorik. Även minskad risk för många kroniska sjukdomar t.ex. hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och högt blodtryck. Ett rikt friluftsliv påverkar oss även mentalt. Att vistas i naturen hjälper oss att koppla av och att återhämta oss från en stressig vardag. Det gör att vi upplever oss som mer mentalt stabila och det minskar risken för att känna oro och ängslan, både idag och i framtiden. Enkelt sagt, spendera tid i naturen så kommer du att må bättre.

Varför ska vi arbeta med det här?

Du ska utveckla din förmåga att;

  • röra dig allsidigt i olika fysiska sammanhang.
  • genomföra och anpassa aktiviteter inom friluftsliv och utevistelse efter olika förhållanden och miljöer.
  • agera säkert och förebygga risker i samband med rörelse, friluftsliv och utevistelser.

Det här kommer du att få undervisning om;

  • lekar och andra fysiska aktiviteter i skiftande natur- och utemiljöer under olika årstider.
  • rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten och dess tillämpning i praktiken.
  • säkerhet och hänsynstagande vid natur- och utevistelse.

Det här ska du lära sig;

I undervisningen ska du få möjlighet att utveckla din förmåga att;

  • genomföra olika aktiviteter i natur- och utemiljö med anpassning till olika förhållanden som t.ex. olika årstider och väder.
  • känna till vilka möjligheter och hur man kan genomföra friluftsaktiviteter, lekar och rörelser i natur- och utemiljöer under olika årstider.
  • kunna rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten.
  • använda ord och begrepp inom friluftsliv, utevistelse och allemansrätten.

Så här kommer vi att arbeta;

Under läsåret kommer vi ha perioder och tillfällen med olika aktiviteter i natur- och utemiljö. Vi kommer utforska vilka möjligheter till och genomförande av olika aktiviteter det finns under olika årstider.

Vi kommer gå igenom allemansrättens rättigheter och skyldigheter både praktiskt och teoretiskt. Allemansrätten avslutas med ett skriftligt test.

I samband med uteaktiviteter kommer vi ta upp säkerhet och hänsynstagande samt utforska vilka aktiviteter man kan göra i natur- och utemiljön under olika årstider.

Ord och begrepp;

I undervisningen kommer du att möta ord och begrepp som:

Friluftsliv; säkerhet vid olika spel, lekar och idrotter utomhus, säkerhet vid friluftsliv, kunskaper inom friluftsliv samt allemansrättens regler.

Så här kommer dina kunskaper att bedömas;

  • ditt deltagande i uteaktiviteter.
  • din förmåga att agera säkert och förebygga risker i samband med aktiviteter inom- och utomhus.
  • dina kunskaper i allemansrätt, både muntligt och skriftligt.

Läroplanskopplingar

förmåga att röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

förmåga att genomföra och anpassa aktiviteter inom friluftsliv och utevistelse efter olika förhållanden och miljöer,

förmåga att agera säkert och förebygga risker i samband med rörelse, friluftsliv och utevistelser samt att simma och hantera nödsituationer på land och i vatten.

Sammansatta motoriska grundformer med och utan olika redskap.

Lekar, spel, idrotter och andra rörelseaktiviteter, inomhus och utomhus.

Utforskande av möjligheter till och genomförande av friluftsaktiviteter, lekar och rörelser i skiftande natur- och utemiljöer under olika årstider.

Rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten och dess tillämpning i praktiken.

Undersökande av möjligheter till daglig rörelse i närmiljön.

Säkerhet och hänsynstagande i samband med aktiviteter.

Eleven genomför rörelseaktiviteter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika fysiska sammanhang och anpassar sina rörelser till viss del till syftet med aktiviteterna.

Eleven genomför aktiviteter i natur- och utemiljö på ett i huvudsak fungerande sätt utifrån syftet med aktiviteterna och utifrån olika förhållanden.

Eleven förebygger på ett i huvudsak fungerande sätt risker i samband med olika aktiviteter. Eleven hanterar nödsituationer på land och vid vatten samt simmar 200 meter i en följd varav 50 meter i ryggläge.

Eleven genomför rörelseaktiviteter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika fysiska sammanhang och anpassar sina rörelser relativt väl till syftet med aktiviteterna.

Eleven genomför aktiviteter i natur- och utemiljö på ett fungerande sätt utifrån syftet med aktiviteterna och utifrån olika förhållanden.

Eleven förebygger på ett fungerande sätt risker i samband med olika aktiviteter. Eleven hanterar nödsituationer på land och vid vatten samt simmar 200 meter i en följd varav 50 meter i ryggläge.

Eleven genomför rörelseaktiviteter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika fysiska sammanhang och anpassar sina rörelser väl till syftet med aktiviteterna.

Eleven genomför aktiviteter i natur- och utemiljö på ett väl fungerande sätt utifrån syftet med aktiviteterna och utifrån olika förhållanden.

Eleven förebygger på ett väl fungerande sätt risker i samband med olika aktiviteter. Eleven hanterar nödsituationer på land och vid vatten samt simmar 200 meter i en följd varav 50 meter i ryggläge.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Allemansrätten åk 6 (Öva inför prov, tisdag 15/11-22)

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback