Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Grundläggande aritmetik

Skapad 2021-02-22 11:10 i Hemsjö kyrkskola Alingsås
Grundskola 1 Matematik
Tillsammans ska vi kämpa för att bli bättre på lilla plus och minus.

Innehåll

Arbetsområde:

Vid sidan av arbetet med matematik i boken arbetar vi nu med att lära oss addition och subtraktion, där summan och differensen ligger inom talområdet 0-9, utantill.

Vad betyder nu detta då? Jo, du ska lära sig uppgifter med plus och minus utantill. Uppgifternas svar överstiger aldrig 9. Alltså blir svaren 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 eller 9. Exempel på detta kan vara 5+4 eller 8-5. 

Att kunna hantera detta är en förutsättning för att senare kunna generalisera sin taluppfattning till ett större talområde och för att gå vidare med de fyra räknesätten. 

Konkreta mål:

Att med flyt hantera de mest grundläggande räkneoperationerna i huvudet. Med detta menas att kunna uppgifter så som 8+1 och 7-4 utantill (utan att behöva räkna på fingrarna eller liknande).

 

Bedömning:

Jag kommer bedöma din förmåga genom olika tester. Ett av dessa kommer att ske på tid och arbetsområdet startas och avslutas med samma test.  

Undervisning:

I skolan kommer vi att öva på detta både skriftligt och muntligt. Du kommer att få träna 5-10 minuter flera gånger i veckan och få mikrolektioner om hur du kan tänka och göra för att lära sig detta. 

Du kommer även att få öva detta hemma. Din lärare kommer att skicka ed winnetkakort hem som du kan träna med. 

 


Lycka till!

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,
  Ma
 • Centralt innehåll
 • Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal, vid huvudräkning och överslagsräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. Metodernas användning i olika situationer.
  Ma  1-3
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan använda huvudräkning för att genomföra beräkningar med de fyra räknesätten när talen och svaren ligger inom heltalsområdet 0-20, samt för beräkningar av enkla tal i ett utvidgat talområde.
  Ma   3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: