Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Utmaning: Avslappning

Skapad 2021-02-22 13:06 i 224601 Förskolan Berget Stockholm Hägersten-Älvsjö
Förskola
Att aktivt kunna slappna av är effektiv återhämtning. Då barn lär sig slappna av utvecklar de bland annat sin förmåga att koncentrera sig samt sin samarbetsförmåga. Vi vill under vårterminen stärka barnens förmåga att slappna av och komma ner i varv för att få återhämtning under sin dag på förskolan.

Innehåll

Aktivitet

Att aktivt kunna slappna av är effektiv återhämtning. Då barn lär sig slappna av stärker de sin koncentrationsförmåga samt sin samarbetsförmåga. De utvecklar även verktyg för att hantera stress (enligt folkhalsan.fi). Vi kommer att erbjuda barnen olika aktiviteter som stärker dem i att slappna av samt komma ner i varv under dagen. Vi kommer att erbjuda både guidad avslappning (till exempel genom fantasiresor) samt massagesagor.

 

Syfte

Syftet med att erbjuda barnen på Mount Everest olika sorters avslappningsövningar är att vi vill ge dem möjlighet att utveckla sin förmåga att komma ner i varv och slappna av för att få större återhämtning under dagen och på så vis främja deras lärande och utveckling.

 

Alla barn på Mount Everest kommer att erbjudas denna utmaning och den kommer att ske i mindre grupper vid olika tillfällen under veckan. Avslappningen kan dels ske som aktivitet under dagen men även som en lugn aktivitet efter lunch.

Kopplingar till läroplanen

 • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
  Lpfö 18
 • motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,
  Lpfö 18
 • erbjuds en god omsorg med balans mellan aktivitet och vila,
  Lpfö 18
 • får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande.
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: