Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Djur och natur- Gladan 20/21

Skapad 2021-02-22 13:15 i Havslätts förskola Oskarshamn
Mall för pedagogisk planering på testförskolan Ta bort och byt ut alla grön text.
Förskola
Vårt projekt är djur, natur och våra årstidsskiftningar i Sverige. För att skildra årstidsväxlingar har vi ett träd som vi följer under året. När det gäller djur har vi valt ut några av de som finns i den svenska naturen som vi vill fördjupa oss i.

Innehåll

Varför ska vi arbeta med det här projektet?

Då barnen tidigare visat intresse för fåglar och dess namn, så har vi nu lagt mer fokus på däggdjur.

Intresset och en del kunskap finns redan, men nu tänkte vi göra det lite mer inriktat.

 

Vad är det barnen kommer att lära sig i projektet?

Att barnen genom en variation av arbetssätt ska få en ökad förståelse för djur, natur och samband däremellan. Att vi ska vara rädda om naturen, precis som vi är rädda om varandra.

Hur ska barnen lära sig? Var ska barnen vara när de arbetar med projektet?

Vi har delat in barnen i två grupper. Våra projektdagar är tisdagar, onsdagar och torsdagar. De här tre dagarna är den ena gruppen kvar på förskolegården medan den andra går till en närliggande plats utanför gården, såsom stranden, berget eller blåbärskojan.

Vare sig var vi befinner oss finns det möjlighet till upptäckter och utforskande. Förutom utforskande ute, så lär vi oss om djur och natur även genom sagor, faktaböcker, appar och kreativa aktiviteter såsom att rita eller arbeta med lera. Vi har även en liten naturhörna inomhus där man kan leka med smådjur i skogsmiljö.

Dokumentation

Vi har alltid tillgång till en Ipad oavsett om vi går iväg eller är kvar på gården som vi kan ta bilder, filma eller spela in ljud med.

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
    Lpfö 18
  • förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
    Lpfö 18
  • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: