Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 3

Tema babblarna

Förskolan Bäret, Ludvika · Senast uppdaterad: 22 september 2022

Att arbeta med språket är något vi gör dagligen, på avdelning Blåbär arbetar vi med babblarna just för att tillsammans göra roliga aktiviteter för att stärka barnens språkutveckling.

 

Var är vi?

På avdelning blåbär har vi olika modersmål. Vi vill främja barnens språkutvecklingen eftersom att vi har sett att barnen är i början av sin språkutveckling.

Vi arbetar mycket med att benämna kroppsdelar och olika klädesplagg. 

Vi pratar även om årstiden hösten. 

På blåbär har vi barnen indelade i två stycken olika grupper.

Vart ska vi?

  • Introducera begreppet empati, vi vill ge barnen förutsättningar för att bli empatiska människor. Detta gör vi genom att prata om de olika känslorna, kollar på bilder (som visar känslor)  i böcker, sagor och filmer. Dessa känslor kollar vi på: Glad, Ledsen och Arg. 
  • Vi vill ge barnen förutsättningar till att utöka sitt ordförråd samt utökad ordförståelse, för att barnen ska kunna uttrycka sig, förklara vad de vill säga och vill/önskar samt benämna olika känslor- Glad, Arg och Ledsen.
  • Skapa roliga och lärorika dagar på förskolan. 

 

Hur gör vi?

EmpatiDetta gör vi genom att prata om de olika känslorna, kollar på bilder (som visar känslor)  i böcker, sagor och filmer. Dessa känslor kollar vi på: Glad, Ledsen och Arg. 

Att vara en snäll kompis:

  • Vi hjälper barnen att träna oss i att turas om med leksaker.
  • Väntar på sin tur vid olika aktiviteter.
  • Dela med sig.
  • Vi hjälper barnen att tränar på att trösta någon som är ledsen. 
  • Vi hjälper barnen att säga eller att göra förlåt. Genom att klappa på kinden, axeln, ge en kram som exempel. 

Större ordförråd: Vi kommer att arbeta med dessa ord (substantiv):

  • I boken - "Vart är Babbas saker" Babba, Banan, Lampa, Stol, Boll, Ballong, Låda, Buss, Bord, Bok, Säng, Båt och Skåp. Här får barnen gissa vart dessa olika föremål befinner sig.
  • I boken "I Bobbos Väska": Bobbo, Babba, Halsband, Bil, Bibbi, Dadda, Blomma, Napp, Diddi, Penna, Doddo och Äpple.
  • I boken "I Babblarna Hus": Brevlåda, Klossar, Bibbi, Hål, Babba, Badkar, Nyckelhål, Bobbo, Boll, Gardin, Diddi, Glas, Tallrik, Dadda, Skåp, Faffa och Vovvo
  • Vi får större ordförråd genom att vi tränar på att Gissa, Svara och Fylla i: Vi tittar på bilderna i babblar-böckerna tillsammans, vi benämner vad vi ser och ger barnen utrymme till att benämna ett föremål som visas i de olika böckerna. Vi låter barnen peka, "ge mig" (ett föremål) härma och att säga. 
  • Vi använder oss av ett dokument där vi dokumenterar vad barnen gör och förstår. 

Roliga och Lärorika dagar på förskolan:

  • Vi utgår från babblarna böcker, visar barnen ett intresse av bilar, bollar eller halsband som exempel, så utgår vi från dessa i en aktivitet.

 

Vi kommer att dokumentera i form av lärloggar. 

 

Babblarna står för olika saker: 

Babba

 

Babba är en pratsam figur som gillar att läsa sagor och diskutera saker. Babba är modig, tar gärna täten och gillar att arrangera aktiviteter där alla kan vara med.

 

Bibbi

 

Bibbi är stillsam och försiktig, tycker om att ta det lugnt och studera saker. Bibbi tänker mycket och älskar klurigheter och uppfinningar.

Bobbo

 

Bobbo är en glad och sprallig figur, men med ett hett temperament. Bobbo älskar att röra sig och dansa, och att ge sig ut på äventyr!

Dadda

 

Dadda är impulsiv, kramig och lite klumpig. Dadda älskar att vara ute i naturen, och både titta, känna på och härma växter och djur.

Diddi

 

Diddi far runt som ett yrväder och kan bara inte sitta still! Diddi är energisk och konstnärlig, gillar att hoppa, volta, och måla med många färger!

Doddo

 

Doddo är lugn och stabil, och sätter alltid sina kompisar först. Doddo är den som ser om någon är ledsen eller utanför. Doddo älskar att sjunga.

 

Hur blev det?

 

 


Läroplanskopplingar

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

utmanas och stimuleras i sin motoriska, sociala, emotionella och kognitiva utveckling,

ta vara på barnens kunskaper, vetgirighet, vilja och lust att leka och lära samt stärka barnets tillit till sin egen förmåga,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback