Vad:
Vi har gjort leklådor för rolleken på vår avdelning. I dessa finns utklädningskläder för olika arbeten samt rekvisita till leken. Att träda in i olika roller och använda sin fantasi är mycket uppskattad lek av barnen. Vi har nu ett lekprojekt i Östersunds kommun där vi som pedagoger går igenom olika moduler där vi ges möjlighet att fördjupa oss i lekens betydelse och att få syn på vår egen roll och inverkan i barnens lek.
Vilka är med:
Barnen 5-6år i den grupp som pedagog C har.
De andra barnen är med i andra konstellationer med pedagog A och pedagog R
Syfte:
Är att skapa nya lekkonstellationer för att få till positiv och uppskattade lekstunder men också att vi pedagoger ska få möjlighet till att fördjupa oss i lekens betydelse och få syn på vår egen roll och inverkan i barnens lek.
Vilket blir lärandet:
Vi vill ge barnen möjlighet att vara en del i en positiv och uppskattad lekstund, där de bland annat får träna turtagning, samförstånd och ömsesidighet. Denna lekstund ska upplevas som rolig, trygg och lärorik av alla barn. För att detta ska kunna uppfyllas ska vi pedagoger vara närvarande och ha roller som observatör, deltagare eller/och regissör. Genom detta bidra till att vara en bra förebild och kunna stötta barnen i leken.
Genomförande:
Vid inneaktivitet vald dag. Förhoppningen är att kunna göra om flera gånger.
Hur dokumenterar vi aktiviteten:
För att vi ska få syn på i vilken utsträckning barnen använder sig av lekens "grundregler" turtagning, samförstånd och ömsesidighet. kommer vi att använda oss av sociogram, men även filma. Vi kommer också använda lärloggar i unikum, detta för att synliggöra det pågående arbetet på avdelningen.
Utvärdering/reflektion:
Utvärderar lektillfällena, sociogrammen och filmerna, noterar varje barns lärande och hur det gått för oss pedagoger i de olika roller. Pedagoger delger varandra vad de sett i arbetet med grupp och hur det har varit.
Analysfrågor:
Hur går vi vidare:
Under arbetets gång är vi lyhörda på vad som intresserar barnen, tar vara på barnens egna tankar, funderingar och önskemål, för att utveckla arbetet samt ser utifrån reflektionen/analysen av sociogrammen och filmerna vad vi kan förbättra och stötta barnen i.