Skolbanken Logo
Skolbanken

Tema - Doktor

Bållebergets förskola 2, Nordanstig · Senast uppdaterad: 23 februari 2021

Vi har även märkt att barnen ofta vill leka "doktor". Eftersom vi vill möta barnen där dom är och vi vill jobba utifrån barnens intressen föddes idén om att göra om Pippi-rummet till en hälsocentral/veterinär. Vi jobbar med kroppen som utgångspunkt för temat, men kommer även att beröra både känslor och våra olika sinnen.

Var är vi? 
Vi har sett ett stort intresse hos barnen i att ”leka doktor”. Dom bygger en febertermometer av duplo lego klossar och ta temp på varandra. Fixar ”plåster” när någon har gjort illa sig. 

 

Vart ska vi? 
Vi vill att barnen ska få kunskap om hur kroppen är uppbyggd, dom olika delar, hur den fungerar och att även kroppen tillsammans med känslor och sinnen hänger ihop. 

Vårat mål är att barnen visar förmåga att sätta ord på känslor så som: arg, glad, ledsen, mm. Att barnen till viss del känner till hur kroppen och dess olika funktioner hänger ihop. Att barnen visar förmåga att sätta ord på olika kroppsdelar så som: hand, fot, mage, ben, arm, mm. 

 

Hur gör vi? 

Vi börjar med att göra om vårat Pippi-rum till en hälsocentral. Vi kommer att tillföra nytt material som vi vill, ska inspirera barnen att fortsätta sitt utforskande genom leken. Till exempel; doktor rock, doktorväska, stetoskop, mm. Vi gör om huset till doktorpraktik/veterinär och har ett väntrum utanför. Vi fixar röntgenbilder på olika kroppsdelar. Vi fixar en säng till doktorspraktiken. 


Vi kommer även att ge barnen möjlighet att delta i olika pedagogisk styrda lekar såsom rörelse aktiviteter (för kroppskännedom), skapande med fokus på kroppen och sinnen. 


Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker,

fantasi och föreställningsförmåga,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback