Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7

Min hemliga tvilling

Kvarnbyskolan, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 11 november 2021

Vi kommer att läsa boken Min hemliga tvilling av Kerstin Lundberg Hahn. Du kommer att få diskutera boken i grupp, svara på frågor skriftligt och koppla det du läser till egna erfarenheter, livsfrågor och omvärldsfrågor.

Läsning av skönlitterära böcker

Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts.

Ämne: Gruppläsning

Konkreta mål:

Du ska läsa och visa att du förstår innehållet i din skönlitterära bok och varför författaren har skrivit den. Du ska aktivt delta i gruppdiskussionerna.  Du ska kunna berätta om dina tankar och aktivt lyssna när de andra pratar.

Bedömning:

I diskussionerna och i de skriftliga svaren du lämnar in får du möjlighet att visa din läsförståelse. Du ska delta aktivt i gruppdiskussionen både genom att berätta sådant som händer i boken och att jämföra, bygga vidare på eller hitta andra infallsvinklar till vad de andra berättar. Du ska också visa att du är en god lyssnare som är noga med att se till att alla kommer till tals. 

Arbetssätt:

Vi kommer att läsa boken enligt ett givet lässchema där du ska ha läst till en viss sida varje vecka. När vi träffas på fredagar så kommer du att få prata om det du läst i helklass och i en mindre grupp. Ibland kommer du också att få svara på frågor skriftligt.

Framåt slutet av boken kommer vi även att läsa ett utdrag ur Frankensteins monster och en faktatext om AI. Du kommer att få öva på att göra kopplingar mellan innehållet i de tre texterna som tillhör olika genrer. 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

söka information från olika källor och värdera dessa.

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.

Eleven för också föra välutvecklade och nyanserade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven drar då väl underbygg­da slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Matriser i planeringen
Läsning och boksamtal
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback