Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

4 - 7

Faktaarbete och ett projekt som handlar om dig!

Östergårdsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 24 februari 2021

Under vårterminen kommer vi fortsätta att skriva om vårt djur. Du kommer både få skriva en faktatext, göra en Power point och redovisa inför gruppen! Vi kommer också lyssna på radioteater, fortsätta skriva om oss själva och diskutera, läsa och titta på Lilla aktuellt!

Fram till påsk kommer vi fortsätta skriva på vårt faktaarbete om djuret som du valt. Vi letar fakta, skriver med egna ord och lär oss skriva en typisk faktatext. Vi kommer också träna på att använda Powerpoint och att redovisa muntligt inför en liten grupp.

Vi kommer också ha ett litet projekt om en radioteater. Vi kommer lyssna, diskutera, sammanfatta och fundera både individuellt och i grupp.

Arbetet med "Boken om dig själv" ska vi också försöka bli klara med. Här tränar vi på stavning och att uttrycka sig på olika sätt i skrift.

Dessutom, precis som vanligt, kör vi Lilla aktuellt på fredagar. Här tränar vi bland annat på att lyssna, återberätta, diskutera, begrepp och att reflektera. 


Läroplanskopplingar

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Texter i digitala miljöer, till exempel texter med länkar och andra interaktiva funktioner.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback