Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

LPP Portal 7-9 (åk 7)

Ånestadsskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 7 september 2022

I svenskan tränar vi på att tala, skriva, läsa, hitta fakta, utveckla vårt ordförråd och följa svenska språkets historia.

Undervisningens innehåll

Vi arbetar med svenskans alla förmågor med boken som bas. 

I årskurs 7 arbetar vi med ordklasser, studieteknik, skriftlig produktion & svensk språkhistoria. Vi arbetar muntligt med argumenterande tal, skriftligt med nyhetsartiklar,  läsförståelser på olika nivåer där vi tränar på att läsa på, mellan och bortom raderna.

Viktiga begrepp!

Lässtrategier, ordklasser, studieteknik och framförallt Var, Vem, Vilka, Varför, Vad, Hur, När.

Bedömning

Återkoppling sker under arbetsområdet och bedömning sker i slutet av arbetsområdet och omdöme ges i samband med vald examinationsform.

Skriftlig examination/läsförståelse sker i classroom alternativt i Inspera. 

Muntlig examination sker i grupper om 5, halvklass eller helklass. Den kan ske framme vid tavlan, inspelad på chromebook, längst bak i klassrummet och med eller utan digitala hjälpmedel.

Individuell återkoppling sker under arbetsområdets gång och ända fram till examinationstillfället. Återkopplingen ges både skriftligt och muntligt.


Läroplanskopplingar

Eleven samtalar om och diskuterar varierande ämnen på ett sätt som till viss del utvecklar samtalen och diskussionerna. Eleven framför åsikter med till viss del underbyggda argument. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven skriver olika slags texter med viss språklig variation, i huvudsak fungerande struktur och innehåll samt viss anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter med flyt och visar grundläggande läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med viss säkerhet. Eleven för enkla resonemang om innehållet i olika texter. Eleven visar också grundläggande kunskaper om skönlitteratur och de sammanhang som olika verk har tillkommit i.

Eleven söker och väljer med viss säkerhet information från olika källor och presenterar informationen på ett i huvudsak fungerande sätt, med egna formuleringar, ämnesrelaterat språk samt citat och källhänvisningar. Eleven för till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven för utifrån givna exempel enkla resonemang om några aspekter av språk och språkbruk i Sverige och Norden.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback