Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

VT 21 åk 8 Sp, Vale 8 kap. 5-9 Fågelbäck Trelleborg

Skapad 2021-02-24 20:21 i Fågelbäcksskolan 7-9 Trelleborg
Grundskola 8 Moderna språk - språkval
Vale 8 Capítulo 5 - 9

Innehåll

Spanska åk 8, Vale 8 kap. 5-9

Mål för elev

Du ska kunna formulera dig i tal och skrift och berätta om dig själv och om vardagsnära situationer

Innehåll

Arbetsområdet avser kunskapsområdet tala, skriva, lyssna och läsa.

Genomförande

Utgå från Repaso 2 A,sid 73 i Övningsboken:

kunna berätta lite om Spanien på spanska

säga ett antal möbler på spanska

säga var saker finns: ovanför, under etc

beskriva ditt ditt och din lägenhet/hus

säga ett antal ord för mat

säga vad du hjälper till med hemma

säga alla formerna av hacer

jämföra saker, dvs säga att sker är större och störst etc

läsa och översätta texter aktuella texter

samtala med klasskompisar och lärare,

kunna översätta och muntligt framför aktuella dialoger träna på ord, fraser

Du kommer att jobba med detta arbetsområde enskilt, parvis och i grupp under veckorna 40-47.

Du får jobba med texter i textboken, övningar i övningsboken, Keynotes och tester i It´s learning och annat material som din lärare delar ut.

Bedömning

Bedömningen avser din förmåga att formulera dig enkelt och begripligt med ord, fraser och meningar i tal och skrift Olika kvalitetsnivåer för dessa förmågor anges i bedömningsmatrisen. Bedömningen sker fortlöpande under lektionstid i form av kommentarer och respons av din lärare. Dessutom kommer du att göra ett skriftligt prov när vi har avslutat arbetsområdet. Ni ska två och två ska redovisa aktuella dialoger. Du kommer även att få visa att du förstår talad och skriven spanska i form av hör- och lästester.

Kursplanemål

Formulera dig och kommunicera i tal och skrift och förstå talad och skriven spanska.

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Olika former av samtal, dialoger och intervjuer.
    M2  4-9
  • Presentationer, instruktioner, meddelanden, berättelser och beskrivningar i sammanhängande tal och skrift.
    M2  4-9

Matriser

M2
Bedömningsmatris spanska åk 8

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Att uttrycka sig på spanska i tal och skrift.
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt och begripligt med fraser och meningar. Du talar och skriver med mycket korta meningar och kan svara mycket kortfattat på frågor. Du har ett enkelt basordförråd. Du gör fel som stör men det påverkar inte begripligheten. Exempel: Me llamo X. Vivo en Lund. Tengo trece años.
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och till viss del sammanhängande. Du talar och skriver mer beskrivande och med ett utökat ordförråd. Du gör grammatiska- och ordvalsfel, men det påverkar inte begripligheten. Du använder olika bindeord för att binda samman dina satser, så att den röda tråden blir tydlig. Exempel: Me llamo X y vivo en Lund con mi familia en un apartamento grande. Tengo un gato negro.
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och relativt sammanhängande. Du talar och samtalar utan att behöva stanna upp så att det stör kommunikationen. Du skriver med ett visst flyt. Exempel: Soy Ana y soy sueca, Vivo con mis padres, mis hermanos y mi hermana en una casa roja. No me gusta el deporte pero me gustan tocar la guitarra y jugar con el ordenador.
Förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter
Eleven kan förstå det mest väsentliga av innehållet i tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo samt i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen. Eleven visar sin förståelse genom att i enkel form redogöra för och kommentera innehållet samt genom att med godtagbart resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet.
Eleven kan förstå det huvudsakliga innehållet och uppfatta tydliga detaljer i tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo samt i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen. Eleven visar sin förståelse genom att i enkel form redogöra för och kommentera innehåll och detaljer samt även genom att med tillfredsställande resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet.
Eleven kan förstå helheten och uppfatta väsentliga detaljer i tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo samt i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen. Eleven visar sin förståelse genom att översiktligt redogöra för och kommentera innehåll och detaljer samt genom att med gott resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: