Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

7 - 9

Åk 8: Optik och akustik

Rönnowskolan, Kristianstad · Senast uppdaterad: 1 mars 2021

Vi ska arbeta med akustik (ljud) och optik (ljus). Du kommer att få lära dig hur ljud uppstår och breder ut sig. Vi kommer också att titta närmare på hur ett öra och ett öga är uppbyggt. Vi kommer även att ta upp hur ljus breder ut sig och vad färger är för något.

Vilket material behöver du?

Avsnitt 10 i NE.
Dokument i Classroom.
Filmer.

Hur ska du arbeta med området?

Vi kommer att arbeta med följande ord och begrepp inom området akustik (ljud):

- vibrationer, våglängd, ljudvåg, Hertz, frekvens, resonans, ultraljud, infraljud, ljudnivå, decibel, eko, trumhinna, städ, hammare, stigbygel, balansorganen, hörselsnäcka.

 

Vi kommer att arbeta med följande ord och begrepp inom området optik (ljus):

- ljusstyrka, belysning, reflexionslagen, infallsvinkel och reflexionsvinkel, normal, konkav och konvex spegel, totalreflexion, konkav och konvex lins, tunnare och tätare medium, närsynt, översynt, spektrum, polariserat ljus.

- du kommer att genomföra undersökningar om ljud och ljus.

- vi kommer diskutera samhällsfrågor som är relaterade till ljud och ljus.

Vad ska du kunna när området är avslutat?

- använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör teknik, miljö och samhälle inom området ljud (hur ljud påverkar hälsan) och ljus,

 

genomföra systematiska undersökningar inom området ljud och ljus och sammanställa dessa i tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter,

och använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara hur ljud uppstår, egenskaper, breder ut sig och kan registreras på olika sätt samt ljusets utbredning, reflektion och brytning, hur ögat uppfattar färg.

Hur ska du visa vad du kan?

Du kommer att bli bedömd på hur du resonerar kring samhällsfrågor som rör ljud och ljus, t.ex. hörselskador, användning av ultraljud inom sjukvård och sola solarium. Detta sker genom inlämning av rapport.

Du kommer att bli bedömd på hur du dokumenterar och drar slutsatser på en laboration om ljus.

 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Aktuella samhällsfrågor som rör fysik.

Hur ljud uppstår, breder ut sig och kan registreras på olika sätt. Ljudets egenskaper och ljudmiljöns påverkan på hälsan.

Ljusets utbredning, reflektion och brytning i vardagliga sammanhang. Förklaringsmodeller för hur ögat uppfattar färg.

Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Sambandet mellan fysikaliska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen
Åk 8: Optik och akustik
Uppgifter
Laboration - Optik

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback