Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Värsta jobbet (vecka 5)

Skapad 2021-02-25 14:07 i Konradsbergsskolan Stockholm Grundskolor
TAO - teoretisk arbetslivsorientering. Inför prao och orientering inför arbetslivet och utbildningsval.
Grundskola 6 – 8 Samhällskunskap
Teoretisk arbetslivsorientering, t ex inför Prao.

Innehåll

Hur: arbete i grupp, redovisa för en annan grupp / alt i helklass 

Material: Datorer 

Instruktioner: 

Dela in i grupper om fyra. Varje grupp diskuterar om vilket yrke och arbetsplats som skulle vara det absolut värsta jobbet de kan tänka sig. Återkoppla i helklass och be de argumentera om varför de har valt just det jobbet. 

 

Berätta sedan om ordet “värsta” som är en homonym (ord som uttalas/stavas lika men kan betyda olika saker). Kanske någon kan komma på fler homonymer? (tankar, fil, sticka, bär, grym). Istället för att prata om värsta som i “sämsta” ska vi nu istället prata om värsta som i “bästa” 

Nu omvandlas grupperna till PR-byråer som har i uppdrag att sälja in och marknadsföra just det jobbet/arbetsplatsen de valde ut som det värsta tänkbara någonsin.  

 

De ska försöka gräva fram så mycket fördelar som det bara går för att sedan göra en powerpoint och redovisa för en annan grupp el i helklass. 

Fördelar kan vara lön, arbetstider, arbetskläder, samhällsvinst, samhällsnytta, arbetskamrater, flexibilitet/icke-flexibilitet. “Allt går att sälja” ska vara devisen, men argumenten ska utformas så de är acceptabla. 

Be de läsa på fakta om yrket/arbetsplatsen (framtid.se, Arbetsformedlingen.se, lonestatistik.se, googla, ring upp någon som jobbar som det och intervjua. Endast fantasin sätter gränser. 

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: