Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål − finska som nationellt minoritetsspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Poks!1 kap 23-25

Gemensamt grundskola Norrtälje, Norrtälje · Senast uppdaterad: 10 januari 2024

Kapitel 23-25 handlar om me/te/he (vi/ni/de) samt ändelserna -ko/-kö (ställa frågor).

Tidplan: fram till v.9

Vi övar i läroboken, översätter, gör skriftliga övningar, ser korta filmer, samtalar och diskuterar.

 

v. 3-5

Kapitel 23, Samun keittiössä: me/te/he

Kapitel 24, Hirviön luona: frågor och ändelserna -ko/-kö

Kapitel 25, Hirveä hirviö: minä olen/olenko minä?

v. 6-7

Repetition

v. 8

Prov

 

Vad ska bedömas?

  • Läsförståelse
  • Hörförståelse
  • Ordförråd
  • Förmåga att uttrycka sig på finska 
  • Förmåga att skriva på finska
  • Kännedom av grammatiska regler samt rättstavning

Läroplanskopplingar

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

kunskaper om sociala, historiska och kulturella företeelser i miljöer där språket används

förståelse av finska i tal och skrift,

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer

Språkliga företeelser, däribland stavning, grammatiska strukturer och fasta språkliga uttryck, i det språk eleverna möter.

Sökning av enkel information i ett avgränsat urval av muntliga källor av olika slag för användning i egen produktion och interaktion.

Muntliga presentationer och muntligt berättande med anpassning till olika mottagare.

Instruerande och beskrivande texter. Texternas syfte, innehåll och några av deras typiska språkliga drag.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier.

Samtal och diskussioner om ämnesområden som är välbekanta för eleven, till exempel olika slags händelseförlopp samt egna och andras erfarenheter

Sökning av enkel information i ett avgränsat urval av skriftliga källor av olika slag för användning i egen produktion och interaktion.

Berättelser och annan fiktion för ungdomar. Sånger och dikter.

Berättelser och beskrivningar i form av sammanhängande text.

Strategier för att uppfatta betydelsebärande ord och sammanhang i talad finska, till exempel med hjälp av förförståelse.

Strategier för att delta i och bidra till samtal, till exempel frågor samt bekräftande fraser och uttryck.

Ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Hur olika formuleringar används för att inleda och avsluta samtal samt olika typer av muntliga och skriftliga framställningar.

Likheter och skillnader mellan talad och skriven finska.

I muntliga framställningar av olika slag formulerar sig eleven enkelt och begripligt med fraser och meningar. I skriftliga framställningar av olika slag formulerar sig eleven enkelt och begripligt med fraser och meningar.

I muntliga framställningar av olika slag formulerar sig eleven enkelt, relativt tydligt och till viss del sammanhängande. I skriftliga framställningar av olika slag formulerar sig eleven enkelt, relativt tydligt och till viss del sammanhängande.

I muntliga framställningar av olika slag formulerar sig eleven i någon mån varierat, relativt tydligt och relativt sammanhängande. I skriftliga framställningar av olika slag formulerar sig eleven i någon mån varierat, relativt tydligt och relativt sammanhängande.

I interaktion uttrycker sig eleven enkelt och begripligt med ord, fraser och meningar. Dessutom använder eleven strategier som i någon mån underlättar och förbättrar interaktionen.

I interaktion uttrycker sig eleven enkelt och relativt tydligt med ord, fraser och meningar. Dessutom använder eleven strategier som i viss utsträckning underlättar och förbättrar interaktionen.

I interaktion uttrycker sig eleven relativt tydligt med ord, fraser och meningar samt i någon mån anpassat till syfte, mottagare och situation. Dessutom använder eleven strategier som underlättar och förbättrar interaktionen.

Eleven lyssnar samt förstår och tolkar det mest väsentliga av innehållet i tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo om vardagliga och välbekanta ämnen. Eleven läser samt förstår och tolkar det mest väsentliga av innehållet i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen. Eleven väljer enkel information från ett avgränsat urval av muntliga och skriftliga källor samt använder på ett delvis relevant sätt det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.

Eleven lyssnar samt förstår och tolkar huvudsakligt innehåll och tydliga detaljer i tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo om vardagliga och välbekanta ämnen. Eleven läser samt förstår och tolkar huvudsakligt innehåll och tydliga detaljer i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen. Eleven väljer enkel information från ett avgränsat urval av muntliga och skriftliga källor samt använder på ett relevant sätt det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.

Eleven lyssnar samt förstår och tolkar helheten och väsentliga detaljer i tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo om vardagliga och välbekanta ämnen. Eleven läser samt förstår och tolkar helheten och väsentliga detaljer i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen. Eleven väljer enkel information från ett avgränsat urval av muntliga och skriftliga källor samt använder på ett relevant och effektivt sätt det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Glosor kapitel 24
Glosor -test 8/2

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback