Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hur ser myrornas hem ut?

Skapad 2021-02-26 11:27 i 133601 Förskolan Ekbacken Stockholm Södermalm
Förskola
Som en del i vårt projekt har barnen visat intresse för myrorna och hur de lever. De vet att myrorna bygger myrstackar och att det är deras hem. Under vintern kommer snö och vi har haft svårt att se myrstacken. Var tar myrorna vägen då? Hur bor dem? Hur lever de?

Innehåll

VAD 

Nästa steg är att fördjupa barnens kunskaper kring myrorna, deras hem och levnadssätt. Nu när det börjar bli varmare smälter snön och myrorna börjar sakta leta sig fram. Men det är svårt att se myrorna på nära håll och att se in i myrstacken för att få förståelse för hur det faktiskt ser ut där inne. Vi tar därför hjälp av film och bok för att fortsätta vårt undersökande. Detta tas med till skogen och används som inspiration och komplement för att låta barnens reflektioner spinna vidare. 

HUR

Vi söker upp relevant fakta (film, bok) som är tydlig och greppbar för barnen och deras ålder. Detta material tas med till skogen där vi tittar och och undersöker tillsammans, film visas via iPad. 
vid senare tillfälle tar vi sedan med vårt digitala ägg som kopplas till ipaden och används för att försöka se djupare in i myrstacken och också på myrorna. Hur ser de ut? Hur många ben? Ögon? Färg? Form? 

VARFÖR 

Syftet med undervisning är att fördjupa barnens kunskaper inom naturvetenskap med begrepp och fakta. Vi vill fortsätta ge barnen förståelse för vårt växt- och djurliv som i längden lär dem visa respekt för vår natur. 

Kopplingar till läroplanen

  • ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.
    Lpfö 18
  • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
    Lpfö 18
  • skapa förutsättningar för barnen att förstå hur deras egna handlingar kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling, och
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: