👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Näringslära och livsmedelskunskap Da12 vt 21

Skapad 2021-02-27 18:03 i Da Vinciskolan Ale
Planering av arbetsområdet näringslära och livsmedelskunskap
Grundskola 8 Hem- och konsumentkunskap
I det här arbetsområdet ska vi under distansundervisningen arbeta med näringsämnena, kolhydrater, fetter, proteiner, vitaminer, mineraler, vatten och livsmedelsgruppen mjöl och gryn.

Innehåll

 

Undervisningens innehåll och uppgifter

I det här arbetsområdet ska vi arbeta med energi, kolhydrater, fetter, proteiner, vitaminer, mineralämnen, vatten och livsmedelsgruppen mjöl och gryn. Vi tar reda på vilken betydelse de olika näringsämnena har i kroppen och vilka livsmedel de olika näringsämnena finns i. Bedömningen av dina kunskaper kommer att ske genom ett teoretiskt prov.

Prov v8 12 A  och v9 12BCE Inför provet läser du på sidorna i boken eller lyssnar på inläsningstjänst. Repetera gärna med hjälp av instuderingsfrågorna.


 Energi s16-17 

 Kolhydrater s18-20  

 Fetter och proteiner s21-22  

 Järn s26

Bröd, mjöl och gryn s56-58 

Repetera också:
Tallriksmodellen 38

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.
  Hkk
 • Centralt innehåll
 • Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov.
  Hkk  7-9
 • Ställningstaganden vid val av varor och tjänster,till exempel vid inköp av kläder,livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
  Hkk  7-9

Matriser

Hkk
Kunskapskrav i Hem- och konsumentkunskap DaVinciskolan

Betyg F
Betyg E
Betyg C
Betyg A
Måltider & individuella behov
Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Därutöver kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
Därutöver kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.