Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

5

Svenska åk 5, v.15 - 21, Tidningar

Segeltorpsskolan, Huddinge · Senast uppdaterad: 28 mars 2024

Nu ska vi titta in i tidningarnas förlovade land! Det kanske är journalist du vill bli? Vad måste man kunna då? Eller vill du bli reklammakare? Eller debattör? Vad kan man egentligen hitta i en tidning? Vi läser och skriver och sätter till slut ihop våra egna klasstidningar.

v. 15: Introduktion - tidningar

v. 16: Skriva ett reportage

v. 17: Argumenterande text: insändare/debatt-artikel

v. 18: Reklam

v. 19: Referat / recension

v. 20: Serier 

v. 21: Sammanställning av tidningar

 

Varje vecka läser vi vid flera tillfällen tyst i egna böcker, vi läser även högt i grupper och läraren läser högt ur en bok. Vi diskuterar och analyserar ord, begrepp och handling som vi möter i de olika verken.

Läxa varje vecka (tisdag - tisdag): Läsförståelse B - läs texten och svara på frågorna i läxhäftet.  Veckans ord - skriv av orden i läxhäftet och skriv snygga meningar med orden ( de finns även i Classroom). 


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

förmåga att söka information från olika källor och värdera dessa, och

Gemensam och enskild läsning. Strategier för att förstå och tolka ord, begrepp och texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, både det direkt uttalade och sådant som är indirekt uttryckt.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud samt texter i digitala miljöer. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Ord och begrepp för att på ett varierat sätt uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Formellt och informellt språk. Skillnader i språkanvändning beroende på mottagare, syfte och sammanhang. Ansvarsfullt agerande vid kommunikation i digitala och andra medier.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och i söktjänster på internet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback