Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tema känslor

Skapad 2021-03-01 07:32 i Önegårdens förskola Östersund
Djuren på djuris.
Förskola
Vi på smultron följer djuren på djuris och samtalar tillsammans om känslor som speglas i programmet.

Innehåll

Vad ska läras ut och varför?

Glädje, sorg, rädsla, avsky och förvåning är fundamentala känslor för barn. Hela tiden möter barnen olika känslor, där några av dem kan vara starka. De kan till och med kännas fysiskt.

Det lilla barnet vet inte vad känslorna innebär eller vad som bör göras med dem. Att ge stöd åt utvecklingen av emotionella färdigheter bygger på att barnet lär sig att känna igen, namnge och acceptera olika sorters känslor för att kunna uttrycka dem på ett lämpligt sätt. Det är också viktigt att barnet förstår att hen är värdefull med alla sina känslor.

Barnet lär sig först att känna igen och namnge både sina egna och andras känslor. Barnet tränas i att acceptera olika känslor och ge uttryck åt dem på lämpligt sätt.

Hur ska undervisningen utföras?

Genom att följa djuren på djuris via digital film på samlingen och/eller läsvilan. Vi reflekterar genom att samtala om filmen utifrån olika frågeställningar tex Vem var ledsen,arg,glad? Vad fanns det för känslor hos djuren?vad hände?

Reflektion om varje tema (en känsla) sker ca veckovis,  och vi för diskussioner också vid matbordet samt använder skapande som ett medel för att uttrycka dessa känslor.

Av vem?

Rebecka, Karin och Carina.

 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • Kap 1. GRUNDLÄGGANDE VÄRDEN
    Lpfö 18
  • Kap 1. FÖRSTÅELSE OCH MEDMÄNSKLIGHET
    Lpfö 18
  • Kap 1. OMSORG, UTVECKLING OCH LÄRANDE
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: