Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Jämförelse av två riksdagspartier och dess ideologier

Ankarskolan, Varberg · Senast uppdaterad: 3 mars 2021

Denna uppgift väljer du om du inte vill jobba i studi.se med partierna de kommande tre lektionerna, och den innebär att du kan nå högre kunskapsnivåer än studiuppgifterna som är på E-nivå. Du ska jämföra två valfria partier och dess ideologier med varandra för att se eventuella likheter och olikheter. Du följer arbetsmallen och Du har tre lektioner på dig, med början 4 mars. Uppgiften tilldelas även i classroom och jag vill att ni går in där och skriver i dokumentet som tilldelas er så jag kan följa utvecklingen och hjälpa till på distans.

 

Använd t.ex. partiernas eller andra hemsidor för att skaffa information. Filmerna i studi kan också användas.

Skriv in vilka källor som ni använt längst ner i dokumentet.

Ni skriver minst en sida och försöker hålla er till max 2 sidor.

Jag förväntar mig att ni i arbetstid håller er till de tre kommande lektionerna och totalt ca 1-2 timmes tid som läxtid under de veckorna. 

 

 

Arbetsmall för jämförelse av två politiska partier

 

-Jag ska jämföra de två politiska partierna ........................................... och .....................................................

-En likhet mellan partierna är ........................................ och utveckla hur! T.ex att de värnar om miljön och hur de gör det.

-En annan likhet är ...........................................................              "

-En skillnad mellan de två partierna är...............................           " Det kan t.ex vara "Synen på skolan och dess skolmat, betyg eller   antal lärare. Utveckla hur!

-En annan skillnad är........................................                             "

-Skillnaderna tänker JAG beror på! ( Här kan du t.ex. använda ideologierna och resonera med egna tankar knutna till fakta i ditt svar.)........................                       

-Källor: Här kan ni kopiera adressen och klistra in längst ner i dokumentet.

T.ex.

https://moderaterna.se/var-politik-i-europavalet-lattlast


Läroplanskopplingar

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

Politiska ideologier och hur skiljelinjerna i det svenska partiväsendet har utvecklats.

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument och kan då i viss utsträckning växla mellan olika perspektiv.

Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då förhållandevis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med utvecklade resonemang och relativt väl underbyggda argument och kan då i förhållandevis stor utsträckning växla mellan olika perspektiv.

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med välutvecklade resonemang och väl underbyggda argument och kan då i stor utsträckning växla mellan olika perspektiv.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Uppgift 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback