Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

"Rätt eller fel, eller bara olika?"

Skapad 2021-03-02 16:01 i Elinebergsskolan Helsingborg
Etiska synsätt och livsfrågor.
Grundskola 7 – 9 Religionskunskap
Etiska dilemman och livsfrågor

Innehåll

Ibland är det svårt att veta hur man ska välja rätt i en situation. Det kallas för ett dilemma. Flera olika tänkare har under olika århundraden försökt komma på en regel som man kan följa så att man alltid handlar rätt om man följer den - men med blandat resultat. Vi ska också fundera på detta genom att använda tre etiska modeller; plikt-, sinnelags- och konsekvensetik.

Dessutom ska vi fundera på olika livsfrågor och träna på att argumentera och dra slutsatser. Alltså frågor som är "viktigt på riktigt!"

Arbetsområdet avslutas med ett skriftligt prov v. 12

Matriser

Re
RELIGIONSKUNSKAP kunskapskrav åk 9, Kunskapsstaden Helsingborg

E
C
A
Förmåga 1
Eleven kan föra enkla resonemang om olika livsfrågor.
Eleven kan föra utvecklade resonemang om olika livsfrågor.
Eleven kan föra välutvecklade och nyanserade resonemang om olika livsfrågor.
Förmåga 2
Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: