Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

5

Instruerande texter "Gott och blandat" - Svenska åk 5

Högåsskolan, Knivsta · Senast uppdaterad: 3 mars 2021

Vi arbetar med den instruerande genren. Vi kommer att lära oss hur instruerande texter är uppbyggda, hur man skriver korta, tydliga meningar med verben i imperativ och vad man ska tänka på när man planerar en instruerande text.

Syfte 

Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära. 

Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra.  

Mål 

Under arbetet gång får du:

·       Förståelse för syftet med en instruerande text

·       lära dig hur är en instruktion är uppbyggd för att vara lätt att följa,

·       lära dig hur du skriver korta, tydliga meningar med verben i imperativ,

·       lära dig olika typer av instruerande texter. Skriftliga instruktioner, muntliga instruktioner och symboler/bilder som visar instruktioner,

·       på egen hand planera och skriva en instruktion till något som du själv väljer.

Metod 

Vi kommer att arbeta med ZickZack skrivrummet som grund. Vi har genomgångar och gör uppgifter gemensamt, enskilt och i par/grupp. Vi går igenom vad en instruerande text innehåller och hur den är strukturerad. Vi tränar på de språkliga drag som används i instruerande texter, som verb i imperativ och korta tydliga meningar. Arbetet avslutas med en egenskriven instruktion som blir bedömd enligt kriterierna nedan.

 

Bedömning 

Jag bedömer din förmåga att:

·       förstå syftet med en instruerande text,

·       kunna skriva en instruktion där innehållet är tydligt och anpassat till syftet,

·       kunna använda strukturen för en instruerande text,

·       kunna använda de språkliga drag som är typiska för en instruerande text.


Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Matriser i planeringen
Instruerande text
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback