Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bildanalys Åk 8 VT-21

Skapad 2021-03-04 09:22 i Spängerskolan Kristianstad
Grundskola 8 – 9 Bild
Syftet med bildanalys är att lära sig läsa och tolka bilder kritiskt; att se bakom bilden. Målet är att du ska kunna använda dessa tolkningsverktyg för att kunna förstå och tolka bilder i vardagen. Varför ska jag kunna det här? Bilder är ett medium som alla kommer i kontakt med och därför är en djupare förståelse bra så att man inte blir manipulerad. Att mer noggrant se till bilders innehåll och uppbyggnad ger oss djupare förståelse av hur olika avsändare använder bilder för att påverka oss.

Innehåll

Du ska få göra en egen bildanalys, vi har gjort det en gång förut och det kan vara en fördel att gå tillbaka och kolla på den feedback man fick då.

Länk till PPT med genomgång: https://docs.google.com/presentation/d/1NdLsvQbdRLUN_9msHkQ0HaNNiru3GTIf74CPKBQ5w3Y/edit?usp=sharing 

Under "uppgifter" hittar du bilden du ska analysera och analysfrågorna. Kopiera dokumentet med bilden och frågorna, dela sedan ditt dokument med Elina. När du är klar lämnar du in din analys på unikum. 

Uppgifter

 • Bildanalys åk 8

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Massmediebilders budskap och påverkan och hur de kan tolkas och kritiskt granskas.
  Bl  7-9
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
  Bl  E 9
 • Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.
  Bl  E 9
 • Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
  Bl  C 9
 • Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett utvecklat sätt med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.
  Bl  C 9
 • Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
  Bl  A 9
 • Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp.
  Bl  A 9

Matriser

Bl
Matris Bildanalys Åk 9

E
C
A
Bildanalys
Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Begrepp
Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.
Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett utvecklat sätt med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.
Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: