Skolbanken Logo
Skolbanken

Projekt-kanin/hare

223351 Förskolan Flyttfågeln, Stockholm Hägersten-Älvsjö · Senast uppdaterad: 10 mars 2021

Vi pedagoger har observerat barnen under leken.Barnen har lekt familj och djur, som hund, katt och kanin. När barnen har lekt kanin, använder de bandymål som kaninburar. Barnen har även blivit intervjuade och fått frågor som vad tycker du om att leka inne/ute, Vilket vilt djur (i naturkunskapen pratar och tittar vi på vilda djur) och vilket husdjur tycker du om? Är det något som du vill veta/lära dig mera om? När vi sammanställde svaren, såg vi att många barn svarat kanin och hare. Alltså heter vårt projekt "kanin/hare".

Datum:1/3 2021

I barngruppen finns 12 barn i åldrarna fyra till sex år.

Tidsplan: Februari-Maj/juni 2021

Förskolläraren håller i samlingarna, gör intervjuer, sjunger sånger/sånglekar (tecken som stöd). Båda pedagogerna håller i skapandet, dokumenterar och använder digitala hjälpmedel. Barnen kommer att få göra en egen saga.

Varje tisdag går barngruppen in i stora lokalerna på Guldfiskarnas avdelning. Vi samlar barnen i en gemensam samlingsring på mattan i byggrummet. Vi sjunger namnsånger, veckosånger mm. Första gången berättar vi för barnen om projektet, varför vi valt att arbeta med det. Kommande tisdagar framöver börjar vi med reflektion, kring vad vi gjorde veckan innan, i halvgruppen. Vi frågar barnen vad har vi gjort? Vad vill ni göra, gå vidare med? Vad något lätt/svårt, roligt/tråkigt?

Den andra halvgruppen leker och bygger i byggrummet. Efter en halvtimme byter halvgrupperna aktiviteter med varandra.

Vi vill att barnen ska lära sig faktakunskaper kring djuren, levnadsförhållanden, mat som djuren äter, var djuren bor mm.

Vi vill att barnen ska få uppleva djuren med så många sinnen som möjligt, att titta på olika sorters harar och kaniner på bilder, och uppleva kaniner i verkligheten.Vi använder oss av faktaböcker och Ipad. Vi går till Aspuddsparken och 4H gården i Axelsberg och upplever kaninerna med andra sinnen, som tex att känna på en kanin? Att få "lukta kanin" mm (om vi får).

Haren ska vi leta efter i Sjöbergsskogen när vi går dit på onsdagar. Vi måste vara är snabba att berätta för varandra, när haren kommer hoppande, eftersom även den är snabb. 

Vi kommer att skapa en gemensam hare/kanin. Sedan bygga upp djurens miljöer runt djuren med skapande material som pappersmassa, toalettrullar, mjölkkartonger, färger, saltdeg, lera mm.

Barnen ska även få skapa ett av djuren individuellt med lera och saltdeg, rita egna teckningar, skriva djurets namn, egna namnet mm. Vi vill lära oss vad kanin och hare heter på barnens och pedagogernas hemspråk.

Vi vill få in både skapande, matematik, språk, drama/sång, naturkunskap, sagor/digitala verktyg i vårt projekt.

 

 

 


Läroplanskopplingar

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback