Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Etik, juridik och ergonomi

Skapad 2021-03-07 19:45 i Kungshögaskolan Mjölby
Gymnasieskola Fotografisk bild
Vad är tillåtet och inte gällande fotografering och publicering? Vad känns rätt? Vad ska man tänka på för att inte bli skadad när man arbetar med foto?

Innehåll

I det här momentet ska vi prata om några viktiga juridiska aspekter av fotografering och publicering. Vi ska också diskutera vad som är etisk rätt i fotosammanhang. Slutligen ska vi prata om ergonomi och fotografering/bildbehandling. Hur man som fotograf kan arbeta för att minska risken för skador. 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Lagar och andra bestämmelser om upphovsrätt och etiska frågeställningar i relation till fotografiska bilder.
  Fot  -
 • Grundläggande miljö- och säkerhetsmässiga aspekter inom fotoområdet.
  Fot  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven redogör utförligt för lagar och andra bestämmelser inom området. Eleven diskuterar också utförligt och nyanserat etiska frågeställningar i relation till fotografiska bilder. Dessutom redogör eleven utförligt och nyanserat för miljömässiga och säkerhetsmässiga aspekter inom fotoområdet.
  Fot  A
 • Eleven redogör översiktligt för lagar och andra bestämmelser inom området. Eleven diskuterar också utförligt etiska frågeställningar i relation till fotografiska bilder. Dessutom redogör eleven utförligt för miljömässiga och säkerhetsmässiga aspekter inom fotoområdet.
  Fot  C
 • Eleven redogör översiktligt för lagar och andra bestämmelser inom området. Eleven diskuterar också översiktligt etiska frågeställningar i relation till fotografiska bilder. Dessutom redogör eleven översiktligt för miljömässiga och säkerhetsmässiga aspekter inom fotoområdet.
  Fot  E
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: