Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Privatekonomi och konsumenträtt

Skapad 2021-03-08 08:59 i Kungshögaskolan Mjölby
Gymnasieskola Samhällskunskap
Vi ska jobba med privatekonomi och konsumenträtt. vad som är viktigt att ha koll på i detta ämne.

Innehåll

Vad?

Privatekonomi, budget, Inkomster och utgifter, Skatt och lön, sparande och lån, eget boende och olika boendeformer, för att avsluta med konsumenträtt.

Varför?

Du ska kunna redogöra för individens rättigheter och skyldigheter i rollen som konsument, förhållandet mellan hushållets inkomster och utgifter, tillgångar och skulder samt för sambanden mellan den privata ekonomin och samhällsekonomin.

Hur?

Vi kommer att arbeta med uppgifter och övningar på lektionerna för att sedan övergå till ett grupparbete på konsumenträtten. 

Bedömning?

Bedömning kommer att ske genom ett skriftligt prov i privatekonomi, samt en muntlig redovisning i konsumenträtt.

Uppgifter

 • Privatekonomi test.

 • Privatekonomi

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Privatekonomi. Hushållets inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Konsumenträtt samt konsumtion i förhållande till behov och resurser. Hur privatekonomin påverkas av samhällsekonomiska förändringar.
  Sam  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för individens rättigheter och skyldigheter i rollen som konsument, förhållandet mellan hushållets inkomster och utgifter, tillgångar och skulder samt för sambanden mellan den privata ekonomin och samhällsekonomin.
  Sam  A
 • Eleven kan utförligt redogöra för individens rättigheter och skyldigheter i rollen som konsument, förhållandet mellan hushållets inkomster och utgifter, tillgångar och skulder samt för sambanden mellan den privata ekonomin och samhällsekonomin.
  Sam  C
 • Eleven kan översiktligt redogöra för individens rättigheter och skyldigheter i rollen som konsument, förhållandet mellan hushållets inkomster och utgifter, tillgångar och skulder samt för sambanden mellan den privata ekonomin och samhällsekonomin.
  Sam  E
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: