Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

HISHIS01b

Historia 1b: Det långa 1900-talet (område 6)

Berzeliusskolan gymnasium, Linköping · Senast uppdaterad: 2 mars 2022

Under femte området i kursen ska vi jobba med det långa 1900-talet som inkluderar första världskriget, mellankrigstiden, andra världskriget och efterkrigstiden.

Det långa 1900-talet

Kunskaper och förmågor vi jobbar med under detta område

*Se instruktion/arbetshäfte i classroom

Preliminär tidsram

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1req6EMJNLkRlp14Q2kIHd7mWoPkVPMxZl-OpjGWsQ3A/edit#gid=124486678

Examinationsform

Prov, skrivs i Inspera enl planeringen. 

Läroplanskopplingar

Den europeiska epokindelningen utifrån ett kronologiskt perspektiv. Förhistorisk tid, forntiden, antiken, medeltiden, renässansen och upplysningstiden med vissa fördjupningar. Problematisering av historiska tidsindelningars beroende av kulturella och politiska förutsättningar utifrån valda områden till exempel varför tidsbegreppet vikingatid infördes i Sverige under 1800-talets slut eller jämförelser med tidsindelningar i någon utomeuropeisk kultur.

Industrialisering och demokratisering under 1800- och 1900-talen i Sverige och globalt samt viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, teknisk utveckling, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter-, och jämställdhet-, men också kolonialism, diktaturer, folkmord, konflikter och ökat resursutnyttjande. Långsiktiga historiska perspektiv på förändrade maktförhållanden och olika historiska förklaringar till dem.

Olika historiska frågeställningar och förklaringar kring långsiktiga historiska förändringsprocesser som speglar både kontinuitet och förändring, till exempel befolkningsutveckling, statsbildning, jordbrukets utveckling och olika syn på människors värde, på makt och på könsmönster.

Matriser i planeringen
Historia 1b - Berzeliusskolan
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback